Начало Здравна медиа Любопитно Психология Високото IQ е предпоставка за психични заболявания

Високото IQ е предпоставка за психични заболявания

Високото IQ е предпоставка за психични заболявания - изображение

Хората с висок коефициент на интелигентност са изложени на по-висок риск от развитието на психични и физиологични заболявания, в сравнение с останалата част от населението. Това се твърди в ново проучване върху 3715-те членове на американската Менса.

Според изследването около 20%  имат поставена диагноза тревожно разстройство. Този процент е доста по-голям в сравнение с общата популация, където процентът на тревожно разстройство е 10.

Авторите на проучването предполагат, че това се дължи на повишени нива на осведоменост на хората с по-висок коефициент на интелигентност. Тези представители реагират доста по-силно на стимулите на околната среда, ситуациите се обработват по-експресивно в техния супермозък и това се отразява на централната нервна система.

„Дребните стимули като обикновени битови проблеми могат да задействат на ниско ниво хронично стресов отговор, който се активира след това до хипер реакция на организма“, коментира съавторът на изследването д-р Никол Тетроулт.

Изводите сочат, че хората с висок коефициент на интелигентност имат уникална свръхвъзбудимост, чувствителност и напрегнатост, което може да бъде едновременно и забележително и осакатяващо на различни нива.

Експертите обаче подчертават, че изследването показва корелацията, а не причинно-следствената връзка между високото IQ и психичните разстройства. Според тях са нужни допълнителни изследвания върху хората от този рисков сектор и предприемането на важни стъпки относно психичното здраве на представители с високо ниво на интелигентност.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: cinquiemesoleil.com


Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноНовиниЛайфстайлЛеченияПсихологияЗдравни проблемиТестовеСпортЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаСпециалистиОрганизацииИсторияСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияИнтервютаБотаникаОбразование