Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Витамин D намалява риска от фрактури

Витамин D намалява риска от фрактури

Витамин D намалява риска от фрактури - изображение

Витамин D намалява риска от фрактури и предотвратява паданията при възрастните хора, сочи ново проучване на Американската гериатрична общност.

Медиците препоръчват на пациенти в напреднала възраст да консумират достатъчно храни, съдържащи витамина.

Правилно избраните храни, излагането на повече слънце и приемът на витаминни добавки могат заедно да доведат до необходимата концентрация на витамин D в кръвния серум при ≈ 30 нг/мл (≈ 75 нмол /L), която е достатъчно за предотвратяване на нараняванията, свързани с падания.

При резултатите от проучванията, в които участниците в изследването постигат нужните междинни нива на серумните нива на витамин > 25 нг/мл, се наблюдава значително намаляване на честотата на падане и съответно по-малко получени костни фрактури.

Според ръководителя на работната група, разработила проучването за витамин D, д-р Джеймс от Американското гериатрично общество, въздействието на витамин D върху костната минерална плътност при възрастните хора не е незначителен и е важен фактор, допринасящ за по-малко падания при възрастните хора.

Резултатите от изследването са важни и от особено значение за благосъстоянието на възрастни хора над 65 години, които живеят сами и често постъпват в болници в резултат на многократни падания и костни фрактури.

Фрактурата в напреднала възраст е една от най-сериозните последици от падане, защото по правило, води до продължително обездвижване, хоспитализация за медико-социални грижи в неопределен срок и преждевременна смъртност.

Процесите на абсорбация на калций за получаването на нормална костна минерална плътност и физическа активност, изискват редовен прием и добро ниво на витамин D в организма.

Сред източниците на витамин D са млечните продукти и други храни, съдържащи калций, а кожата често да се излага на слънчева светлина, без да се прекалява, разбира се, тъй като прекаленото слънце може да доведе до рак на кожата. Заради това хората в напреднала възраст имат нуждата и от витаминни добавки, за да получават достатъчно витамин D.

Ежедневната консумация на витамин D от всички източници (хранителни, витаминни добавки и излагане на слънчева светлина) трябва да е в необходимата концентрация от 4000 IU (международни единици) в кръвния серум на 90 % от по-високите възрастови групи хора.
Високото ниво на витамина определено допринася в максимална степен да бъдат предотвратени паданията и фрактурите при възрастните.

Авторите на изследването подчертават, че трябва да се имат предвид и сезонните колебания в нивата на витамин D в кръвния серум. По-голяма нужда от витамина имат също затлъстели лица и тези с по-тежка кожна пигментация. Повечето хора консумират с храната 150-225 IU витамин D на ден - най-вече от млечните продукти. Присъствието в менюто на сьомга, риба тон, сардини, скумрия и гъби шийтаке осигуряват 200 IU прием на витамина с всяка порция.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниСпортИзследванияЛеченияКлинични пътекиБотаникаВидеоИсторияХранене при...ПсихологияСнимкиЗаболявания (МКБ)ФизиологияСъставкиЛайфстайлРецептиЕ-тата в хранитеСпециалисти