Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рискът от фрактури при възрастните хора е по-голям през топлите месеци

Рискът от фрактури при възрастните хора е по-голям през топлите месеци

Рискът от фрактури при възрастните хора е по-голям през топлите месеци - изображение

Учени опровергаха разпространеното схващане, че възрастните хора са най-застрашени от фрактури на бедрената шийка през зимните месеци заради поледиците. Оказва се, че опасността от счупвания е най-голяма в затворени помещения през топлите месеци. Това стана ясно на конференцията на Американската асоциация на анестезиолозите в Бостън, информира Нова телевизия.

В изследването участвали 544 души, които били пациенти в болници в Кънектикът през периода 2013-2016 г. Резултатите показали, че 55% от пораженията върху бедрената шийка на претърпелите падания са станали през топлите месеци, т.е. между май и октомври. Най чести са през пролетния месец – 10,5 на сто от общия брой, през септември се случили 10,3 на сто, а през октомври – 9,7%. В повечето случаи възрастните хора се спъват в закрити помещения в килим или в друго препятствие.

Когато хората са навън, основните причини за техни контузии и фрактури са падания по стълбите или удар от автомобил. Но тези случаи са по-малко от онези, при които рискът от счупване на бедрената шийка е по-голям през топлите месеци и в помещения – цели 60%. Така заледяванията през зимата не са основен фактор за контузиите при възрастните хора, както се смяташе досега.

Тези сериозни травми са особено опасни, защото надхвърлилите определени години по-трудно се възстановяват. Фрактурите зарастват лошо или изобщо не могат да зараснат, дори някои могат да доведат до смърт, както е при счупването на бедрената шийка.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: medicaldaily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортАлт. медицинаВидеоНовиниИсторияЛюбопитноИзследванияЛеченияКлинични пътекиБотаника