Вегани и вегетарианци с 43% по-застрашени от костни фрактури
За разлика от хората, които консумират месо, при веганите средният прием на калций и протеини е по-нисък. Ето защо рискът от фрактури на костите по цялото тяло при тях е с 43% по-голям, както и вероятността от счупвания на бедрените кости и гръбначните прешлени.
Изследването на експертите е публикувано в списание „BMC Medicine.“
Вегетарианците и хората, които консумират риба, но не и друг вид месо, (пескетарианци) също попадат в рисковата група. Процентът намалява, когато се коригира спрямо индекса на телесна маса и допълнителния прием на калций и протеини под формата на хранителни добавки.
Д-р Тами Тонг е нутриционен епидемиолог в катедра по здраве на населението „Nuffield“ към Оксфордския университет и водещ автор на проучването.
Eто какво споделя тя: „Това е първото толкова всеобхватно изследване, фокусирано върху рисковете от общи и специфични фрактури при хора с различни хранителни режими. Стигнахме до заключението, че веганите са много по-застрашени от общи фрактури по тялото, което изразено в цифри представлява 20 счупвания повече на 1 000 души за период от 10 години, в сравнение с хората, консумиращи месо. Най-шокираща бе разликата между броя счупвания на бедрата – при веганите те са 2,3 пъти повече, отколкото при останалите, което означава до 15 фрактури повече на 1 000 души за същия 10-годишен период от време.“
Учени от университетите в Оксфорд и Бристъл във Великобритания анализират данни от почти 55 000 души, включени в проучването „EPIC-Oxford.“ Те набират както мъже, така и жени в периода от 1993 г. до 2001 г., като голяма част от тях не се хранят с месо.
Надлъжните кохортни проучвания се характеризират с дълга продължителност и подбор на група от хора, които се различават от останалите по определени характеристики. В конкретния случай целта на екипа е да разкрият как някои фактори, например начин на хранене, влияят върху здравословното състояние на участниците (честота на фрактури на костите).
Статистика на фрактурите при вегани и вегетарианци
Общият брой доброволци е 54 898 души. От тях 29 380 консумират месни продукти, 15 499 са вегетарианци, а 1 982 – вегани. Хранителните им навици са записани в началото на изследването и след това още веднъж през 2010 г. Всеки от тях е проследяван за получени фрактури в продължение на средно 18 години, или до 2016 г. За времето на проучването общият брой на счупванията е 3 941, разпределени по следния начин по места:
- Ръка – 566;
- Китка - 889;
- Бедрена кост - 945;
- Подбедрена кост - 336;
- Глезен – 520.
Останалите 467 засягат други части на тялото като ключица, ребра и гръбначен стълб.
Освен от счупвания на бедрената кост, веганите, вегетарианците и пескетарианците (които се хранят с морска храна) са особено силно застрашени от фрактури на подбедрената кост. Авторите на изследването забелязват, че по отношение на фрактурите на китка, ръка и глезен няма големи разминавания в различните групи участници, след коригиране броя травми спрямо индекса на телесна маса.
Нисък индекс на телесна маса (ИТМ) – по-висок риск от счупване на бедрената кост
Д-р Тонг прави препратка към по-стари изследвания, според които ниският ИТМ е свързан с по-висок риск от фрактури на бедрото, а недостигът на калций и протеини в организма – с влошено здраве на костите. Веганите с по-нисък ИТМ и дефицит на калций и протеини в сравнение с хората, които се хранят с месо, по-често страдат от фрактури.
Ако човек се храни балансирано и в менюто му преобладават храни с растителен произход, стойностите на нутриентите ще бъдат оптимални, а вероятността от сърдечни заболявания и диабет – минимална. Всеки от нас трябва да обмисля внимателно предимствата и недостатъците на избрания от него хранителен режим, за да е сигурен, че приема достатъчно калций и протеини и за да поддържа оптимален ИТМ.
Ограничения на кохортното изследване
Авторите уточняват, че не са посочени причините за получените фрактури – влошено здраве на костите или злополука. Те предупреждават, че при изчисляване на допълнителния прием на калций и протеини също е възможна статистическа грешка.
Изследването е проведено основно върху европейци, което не позволява данните да се прилагат при други групи от хора. Известно е, че минералната плътност на костите и вероятността от счупване могат да варират сред представителите на различните етнически общности.
Необходимо е да се извършат още проучвания върху жители на други континенти, както и кохортни изследвания върху мъже, за да се установи дали половата принадлежност също играе роля, тъй като 3/4 от участниците в експеримента „EPIC-Oxford" са жени.
medicalxpress.com/ University of Oxford, "BMC Medicine"
Снимка: unsplash.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАРИТЕКС КОРСЕТ ЗА ГРЪДЕН КОШ 137
ОРТОТЕХ ДОРЗОФИКС XXL 10112
Безплатна доставка за България!ПОСТОПЕРАТИВНА ОБУВКА S/M/L/XL DRQI3P0LAX0 QMED
НовВАРИТЕКС ОРТЕЗА ЗА РЪКА 315
ОРТОТЕХ ОРТЕЗА ЗА РЪКА СТАНДАРТ II, III ИЛИ IV ЛЪЧ M 31606
ОРТОТЕХ НАГЛЕЗЕНКА ЕКСТРА XL 40804
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Естествени средства ускоряващи зарастването на счупена кост
- Упражнения за раздвижване след счупване на лъчевата кост на типично място - в близост до китката
- Упражнения за възстановяване след счупване на пръст на ръката
- Гипсова превръзка
- Рентгеново изследване на гръбначния стълб
- Изследване на костна плътност (дензитометрия)
- Рентгеново изследване на рамо
- Екстензионна терапия
- Счупвания в областта на китката, дланта и пръстите при спортисти
- Рентгеново изследване на илиачната кост
Коментари към Вегани и вегетарианци с 43% по-застрашени от костни фрактури