Начало Здравна медиа Любопитно Екология Водораслите също са отговорни за глобалното топене на ледниците

Водораслите също са отговорни за глобалното топене на ледниците

Водораслите също са отговорни за глобалното топене на ледниците - изображение

Водораслите, които живеят на повърхността на Аляска, също са отговорни за глобалното топене на ледниците, информират изследователи от университета Аляска.

Водораслите подпомагат топенето на леда с 20%, благодарение на червения пигмент, с който те се запасяват, за да си осигурят вода. Според учените обаче този процес може да се ускори в бъдеще.

Голямо количество червен пигмент астаксантин се съдържа в микроскопичното снежно водорасло Chlamydomonas Nivalis, въпреки че то е зелено водорасло. На местата, където то се разпространява, снегът придобива червен цвят – явлението се нарича червен сняг. Водораслите живеят на повърхността на снега и се предполага, че червеният пигмент от тях поглъща топлина, с което се улеснява топенето на снежната покривка. По този начин микроорганизмите се снабдяват с вода.

Изследването на учените е насочено в ледниковото поле Хардинг в Аляска, където се обединяват около 40 ледника. С течение на времето обаче специалистите отчитат намаляване на размерите и дебелината на леда. Анализите на снимки, направени от сателити през 2013 година, посочват, че водораслите са покрили една трета от площта на ледника, което се равнява на около 700 квадратни километра.

За да се установи приносът на водораслите в топенето на ледовете, учените са направили експеримент с една площ от ледника, заселена с водорасли. Те са били напоявани с вода и „наторявани“, за да се стимулира растежа им. Резултатите са показали, че напояването с обикновена вода води до увеличаване на водораслите с 1,5 пъти, докато „наторяването“ с 4 пъти повече.

Увеличението на водораслите води до увеличение на топене на ледовете по квадратна функция. Според изчисленията на специалистите, количество сняг, което е погубено от водораслите за цялото поле Хардинг е 17% от общия обем на цялата разтопена снежна маса.

Проучването на учените от Аляска ще помогне в изчисляването на биоалбедото на най-големите ледници като по този начин биха се дали по-точни прогнози в топенето на снежната покривка и очакваното повишаване на морското равнище.

Проучването е публикувано в Nature Geoscience.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dailymail.co.ukОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСпорт и туризъмЗдравни съветиСпортСнимкиРецептиАлт. медицинаАнкетиЛеченияХрани и ястияБотаникаДиети