Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Зимното плуване може да доведе до инсулт

Зимното плуване може да доведе до инсулт

Зимното плуване може да доведе до инсулт - изображение

Зимното плуване представлява начин на закаляване, което в някои случаи може да доведе до инсулт, информират специалисти.

Усещането за студ и болка при всеки е различна. Човек може да оцени температурата на водата приблизително в границите между 37-38°C, граници близки до нормалната температура на тялото. Усещането на температурата е много зависима от това, каква е първоначалната температура на околната среда и степента на промяната. Рецепторите за студ и топлина могат да променят чувствителността.

Хората не са приспособени към този вид забавление, но закаляването и самото гмуркане през зимните дни и по празниците прави идеята доста привлекателна. Специалистите подчертават, че за такова екстремно усещане трябва стабилна подготовка. При неправилно въведение човек може да навреди изключително на здравето си, като това може да доведе и до инсулт.

С измерване на честотата на нервните импулси от рецепторите в кожата, специалистите са открили, че рецепторите за студ включват под 35°C, между 30-35°C действат рецепторите и за студ, и за топлина, а около 5°C рецепторите за студ изключват. В тези градуси човек вече не чувства студ или болка, защото повърхността на кожата не дава сигнали. Според специалистите при бързо потапяне е ледена вода, болка и студ не се усещат.

Опасността за организма не е само хипотермията, но и термичния шок при потапяне в ледена вода. Най-опасно е времето след 30-тата секунда до 3-тата минута според учените. При внезапно потапяне човек притежава рефлекс на гмуркане. Под водата се задържа автоматично дишането, намалява се сърдечния ритъм и скоростта на циркулиране на кръвта. Но при температура на водата - 15°C, рефлексът на гмуркане се изключва поради студения шок. В организмът настъпват няколко промени:

- Недостигът на кислород може да предизвика зачестено дишане, объркване, замаяност.

- Способността да се задържа дишането намалява от 1 минута до 10 секунди.

- Кръвоносните съдове се свиват, което води до бързо повишаване на кръвното налягане и това може да бъде причина за внезапен инсулт.

- Шокът може да доведе до неспособността да се контролира тялото и плуването и да се превърне в причина за удавяне.

Всички тези симптоми се появяват при първо гмуркане в ледена вода и човек трябва да е наясно с опасностите. Редовните тренировки с опитен водач може да елиминира част от острата реакция на организма към студа, но не напълно и не изцяло. Прага на усещане на студ и болка при всеки човек е различен.

Съществуват хора, които плуват през зимата в студена вода и дори получават удоволствие от това. Но те са положили редица постоянни тренировки на тялото.

Специалистите съветват човек да не се повлиява от емоция към зимното плуване в ледена вода за доказване на мъжество, а да бъде отговорен за своето здраве.

Снимка: Passaporto per il Futuro

 

 

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпортСнимкиРецептиСпорт и туризъмАнкетиАлт. медицинаЛеченияИсторияНормативни актове