Начало Здравна медиа Любопитно Екология Всеки опит за охлаждане на планетата с аерозоли ще завърши с катастрофа

Всеки опит за охлаждане на планетата с аерозоли ще завърши с катастрофа

 Всеки опит за охлаждане на планетата с аерозоли ще завърши с катастрофа - изображение

Опитите планетата да бъде охладена с помощта на изкуствени аналози на вулканични емисии ще доведат до увеличаване на тропическите урагани и други катастрофални последствия, смятат учени. Становището им е публикувано в списанието Nature Communications. Антъни Джоунс от университета в Ексетър, Великобритания, обяснява как резултатът от изчисленията е показал, че „соларното“ геоинжинерство в местен или глобален мащаб е изключително рискована стратегия за борба с глобалното затопляне.

„Някъде то ще доведе до подобрение, но в други райони ще предизвика катастрофа. Затова е необходимо законодателите да се отнасят сериозно към въпроса и да въведат подходящите ограничения за такива практики.“

Смята се, че аерозолите, които представляват микроскопични капки от течни вещества и твърди частици, отразяват някои от слънчевите лъчи и кондензират влага в облаците, което очевидно охлажда планетата. Според учените повечето аерозоли се образуват благодарение на два процеса – вулканични изригвания и реакциите между амоняка и сярната киселина в долните слоеве на атмосферата. Последните проучвания на климата показват, че именно рязкото увеличаване на концентрацията на аерозоли в атмосферата през последните 10-15 години е една от причините глобалното затопляне да се забави. Затова много учени обмислят начини за изкуствено „засяване“ на земната атмосфера с аерозоли, убедени, че така ще активират процеса.

В същото време изчисленията показват, че вулканичните аерозоли могат както да охладят планетата, така също и да ускорят топенето на ледниците. Могат да се появят и други странични ефекти, които да причинят повече вреда, отколкото полза. Джоунс и колегите му са направили опит да преценят силата им, използвайки компютърни модели на горните слоеве на земната атмосфера. Става ясно, че засяването на стратосферата с голям брой аерозоли ще доведе до различни последици за Северното и Южното полукълбо. Например, честотата на ураганите и силните вихри в северната част на тропиците може да намалее с 20% -25%, докато на юг тя да се увеличи с 50%-75%.

Оказва се, че и двата варианта биха провокирали отрицателни последици. При намаляването на интензивността на ураганите, ще се увеличи сушата в пустинните райони на Африка и Азия, а усилването на тайфуните и циклоните в Тихия и Индийския океани ще утежни още повече живота на хората от островите и крайбрежието на Азия, Австралия и Африка, отколкото е в момента. С други думи всеки едностранен опит за охлаждане на едната страна, ще доведе до негативна последица за другата.

Всичко това кара Антъни Джоунс и колегите му да са убедени, че както учените, така и държавните служители и представители на различни институции трябва да се отнасят с изключителна предпазливост, но и с огромна отговорност към подобни проекти и инициативи.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ria.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлНовини