Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Възпалителните заболявания на червата могат да провокират сърдечен удар

Възпалителните заболявания на червата могат да провокират сърдечен удар

Възпалителните заболявания на червата могат да провокират сърдечен удар - изображение

Американско изследване сочи, че хората, които страдат от възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозен колит, са 12 пъти по-изложени на опасност да получат сърдечен удар.

Възпалителните заболявания на червата представляват хронично или периодично възпаление на стомашно-чревния тракт. Улцерозният колит и болестта на Крон са най-често срещаните, като при първото се възпалява само тънкото черво, а при второто заболяване – целият храносмилателен тракт.

Учените проучили националната база данни от медицински досиета на повече от 29 млн. души, от които близо 132 000 били с улцерозен колит, а 159 000 с болестта на Крон. Изследването продължило 5 години и специалистите установили, че при страдащите от възпалително заболяване на червата (IBD) има с 25 на сто по-голяма вероятност да получат инфаркт в сравнение с тези, които нямат подобно заболяване. „IBD трябва да се разглежда като независим рисков фактор за развитие на сърдечни болести“, казва старшият автор на проучването д-р Махазаран Джинвало от Медицинския център на Университетска болница „Кливланд“ в Охайо.

За хората с възпалително заболяване на червата опасността от нежелани сърдечносъдови инциденти е най-висока по време на активни кризи и персистиращи състояния и намалява по време на ремисия. Те трябва да бъдат особено внимателно наблюдавани за рискови фактори като затлъстяване, тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Лечението на тези заболявания и контролираните симптоми на IBD може да понижи риска от сърдечен пристъп.

По време на изследването 3,3% от хората без възпалителни заболявания на червата получили сърдечен удар, докато при тези с улцерозен колит процентът бил 6,7, а при болните от Крон – 8,8. Пациентите с IBD на възраст между 30 и 34 години са застрашени 12 пъти повече от получаването на инфаркт за разлика от връстниците им без подобно заболяване. Хората до 65-годишна възраст с IBD имат 2 пъти по-голяма вероятност да пострадат в сравнение с хората, които нямат възпалителни състояния на червата.

Възможно е хроничното възпаление да провокира съсирване на кръвта и до повече съсиреци в артериите, които да са причина за сърдечния удар. „IBD вероятно индиректно води до инфаркт заради реакцията на тялото към възпалението“, обяснява д-р Мигел Ригуейро от Кливландската клиника.

По тази причина е важно пациентите, страдащи от възпалително заболяване на червата, да сведат до минимум бъдещия риск и да разговарят с лекаря си как да стане това.

Изследването е публикувано в сп. Inflammatory Bowel Diseases.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПатологияНовиниЛюбопитноВидеоАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиАнкетиИзследванияЛеченияЛайфстайлБотаникаЗдравни проблемиСпортХранене при...МикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияФизиология