Начало Здравна медиа Любопитно Екология В Мексико откриха нов вид папагали

В Мексико откриха нов вид папагали

В Мексико откриха нов вид папагали - изображение

Неизвестен вид папагали досега бе открит на полуостров Юкатан в Мексико, съобщават от ДПА. Амазонският папагал (Amazona gomezgarzai) се отличава със силно кряскане от повтарящи се къси и монотонни звуци. Учените отбелязват, че външно видът се характеризира със сини основни пера.

От наблюдение на специалистите е установено, че новият вид папагал живее в ята с до 12 птици. Често двойките образуват отделна група със своето поколение.

Основното местообитание е Южно Мексико, в Карибския басейн и в пространството между Уругвай и Аржентина в Южна Америка. Счита се, че първи идентифицирал вида е орнитологът Мигел Гомес Гарсо през 2014 година. Извършени са морфологични, структурни изследвания, сравняван е видът с други мексикански амазонски папагали, които имат червени пера в главата, за да се определи дали птицата е друг вид. Анализът на ДНК от проби от пера на новият вид папагал потвърждава предположението.

Повечето амазонски папагали са застрашени. В световен мащаб папагалите са изправени пред унищожаване на местообитанията, а незаконната търговия е основен проблем в някои области.

Проучването за вида е публикувано в списание PeerJ.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: cnn.com


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниХранене при...ИсторияСоциални грижиКлинични пътеки