Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха листо, което може да произвежда лекарства навсякъде, където има слънчева светлина

Създадоха листо, което може да произвежда лекарства навсякъде, където има слънчева светлина

Създадоха листо, което може да произвежда лекарства навсякъде, където има слънчева светлина - изображение

Изкуствено листо от растение, което може да произвежда лекарства навсякъде, където има слънчева светлина, изобретиха холандски учени.

Новата разработка използва способността на растенията да се хранят със слънчевите лъчи чрез фотосинтеза. Учените пресъздават този процес, тъй като слънцето обикновено генерира недостатъчно енергия, за да предизвика химически реакции. 

Тази своеобразна микро фабрика имитира способността на природата да събира слънчевата енергия, като използва нови материали. Те са с изключително тънки каналчета, през които се изпомпва течността, а молекулите се излагат на слънчева светлина.

Главният изследовател Тимъти Ноел от Технологичния университет в Айндховен обясни, че на теория те са способни да създават лекарствени съединения с помощта на слънчева енергия навсякъде, а с премахване на необходимостта от електрическа мрежа, е възможно в бъдеще да се правят медикаменти против малария в джунглата и дори на Марс.

Революционното изобретение е направено от силиконова гума. То може да работи дори с разпръсната светлина, което на практика означава, че ще бъде ефективно и при облачно време.

"Може да направим цяло дърво с разположени успоредно много различни листа. В идеята има много потенциал, тъй като изработката е сравнително евтина", заяви още Тимъти Ноел. Той е на мнение, че процесът ще може да се прилага от химичните инженери по света до 10 години. 

Снимка: Pixabay

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлИсторияКлинични пътекиСнимкиСоциални грижиРецепти