Начало Здравна медиа Любопитно Козметика В състава на шампоаните е открит още един канцероген, предизвикващ рак

В състава на шампоаните е открит още един канцероген, предизвикващ рак

В състава на шампоаните е открит още един канцероген, предизвикващ рак - изображение

В състава на така използваните за лична хигиена шампоани е открит още един канцероген – 1,4 - диоксан, който способства развитието на ракови клетки в организма. Неговите канцерогенни способности са се проявили в опити с мишки, информират специалисти.

Веществото се оказва широко разпространено в състава на медикаментите за лична хигиена, предлагани на пазара. Учените и по-рано са предполагали за опасностите от химикала, но сега вече Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) препоръчва на производителите да не включват веществто в състава на козметичните продукти.

Специалистите поясняват, че 1,4 – диоксан може да се появи в продуктите непреднамерено, като страничен компонент от съчетанието на някои съставки. Според тях веществото е производно от друг химикал - натриев лаурил сулфат, който се използва активно в козметичната индустрия при медикаментите за лична хигиена.

В Ню Йорк вече се стремят да забранят напълно 1,4 – диоксана във всичките му видове.

От опитите върху лабораторни мишки става ясно, че веществото притежава канцерогенна активност, което причинява развитието на рак в коремната област. Именно това е основната причина, подтикнала специалистите да обърнат специално внимание на състава на шампоаните за лична хигиена, които да щадят здравето на човек.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияЛайфстайлЗдравни съветиПатологияАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътекиПроизводители