Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното
Насърчаването на хората да се хранят разнообразно, за да задоволят здравословните нужди на организма си, може да предизвика обратен ефект. С това научно становище излязоха от Американската асоциация за сърдечни заболявания, позовавайки се на последните изследвания в областта.
„Храненето с по-разнообразна храна може да се свърже с по-голямо разнообразие както от здравословни, така и от нездравословни храни. Комбинирани по такъв начин, могат да доведат до повишена консумация на продукти и до затлъстяване“, казва Марсия де Оливейра Ото, водещ автор на публикуваното в сп. Circulation изявление на Асоциацията и доцент по епидемиология, човешка генетика и екология в Тексаския университет.
От десетилетия по света се прокламира и препоръчва храненето с разнообразни храни. Докато някои диетични насоки подчертават необходимостта от по-голямо богатство от препоръчани храни, има малък консенсус относно това какво е така нареченото диетично разнообразие, как се измерва и дали това е здравословна диетична цел.
Авторите на публикацията направили задълбочен преглед на научната литература по въпроса, излязла в периода 2000-2017 г. След анализа те заключили, че няма доказателства, че по-голямото диференциално разнообразие води до здравословно тегло или до оптимално хранене. Съществуват известни доказателства, че богатството от хранителни възможности може да забави усещането за пълнота, което увеличава количеството на храната, която се приема. Ограничените данни показват, че по-голямото диетично разнообразие се свързва с консумирането на повече калории, наддаване на тегло и лоши модели на хранене при възрастните.
Вместо да казват на хората да ядат разнообразни храни, авторите на изявлението заключават, че хранителните препоръки трябва да подчертават адекватната консумация на растителни продукти като плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, нетропични растителни масла, ядки, домашни птици и риба. Трябва да се ограничат червените меса, сладкишите и захарните напитки.
Избирането на разнообразни храни, които отговарят на бюджета или вкуса на даден човек и придържането към тях е по-добре за поддържането на здравословно тегло, отколкото той да включва към менюто си богатство от продукти, дори някои от тях да ги консумира умерено.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: verobeachfivestar.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛОРЕЛИ СТЪКЛЕНО ШИШЕ 0+ 240 мл.
ЗДРАВОСЛОВНО ОТСЛАБВАНЕ: ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ - Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
ТУИСТШЕЙК ЧИНИЯ В ПАСТЕЛНО РОЗОВО 6+ месеца 78159
ЧИКО ЦВЕТНО ШИШЕ NATURAL FEELING СЪС СИЛИКОНОВ БИБЕРОН 330 мл 6 м + три капки N0244 / N0245
ЛАНСИНОХ СИЛИКОНОВ БИБЕРОН FAST FLOW * 2
КИНДЕРКРАФТ СТОЛЧЕ ЗА ХРАНЕНЕ FINI 2 В 1
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Хранене през тръба
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Здравословно хранене при диабет
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група
- Физиология на черния дроб
Коментари към Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното