Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното
Насърчаването на хората да се хранят разнообразно, за да задоволят здравословните нужди на организма си, може да предизвика обратен ефект. С това научно становище излязоха от Американската асоциация за сърдечни заболявания, позовавайки се на последните изследвания в областта.
„Храненето с по-разнообразна храна може да се свърже с по-голямо разнообразие както от здравословни, така и от нездравословни храни. Комбинирани по такъв начин, могат да доведат до повишена консумация на продукти и до затлъстяване“, казва Марсия де Оливейра Ото, водещ автор на публикуваното в сп. Circulation изявление на Асоциацията и доцент по епидемиология, човешка генетика и екология в Тексаския университет.
От десетилетия по света се прокламира и препоръчва храненето с разнообразни храни. Докато някои диетични насоки подчертават необходимостта от по-голямо богатство от препоръчани храни, има малък консенсус относно това какво е така нареченото диетично разнообразие, как се измерва и дали това е здравословна диетична цел.
Авторите на публикацията направили задълбочен преглед на научната литература по въпроса, излязла в периода 2000-2017 г. След анализа те заключили, че няма доказателства, че по-голямото диференциално разнообразие води до здравословно тегло или до оптимално хранене. Съществуват известни доказателства, че богатството от хранителни възможности може да забави усещането за пълнота, което увеличава количеството на храната, която се приема. Ограничените данни показват, че по-голямото диетично разнообразие се свързва с консумирането на повече калории, наддаване на тегло и лоши модели на хранене при възрастните.
Вместо да казват на хората да ядат разнообразни храни, авторите на изявлението заключават, че хранителните препоръки трябва да подчертават адекватната консумация на растителни продукти като плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, нетропични растителни масла, ядки, домашни птици и риба. Трябва да се ограничат червените меса, сладкишите и захарните напитки.
Избирането на разнообразни храни, които отговарят на бюджета или вкуса на даден човек и придържането към тях е по-добре за поддържането на здравословно тегло, отколкото той да включва към менюто си богатство от продукти, дори някои от тях да ги консумира умерено.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: verobeachfivestar.com
- По време на бременност дамите трябва да избягват консумацията на грозде, папая и ананас
- Ново проучване показва значителни възпалителни реакции в организма след хранене
- РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ ПОМАГА ПРИ ДИАБЕТ И ГАСТРИТ
- Ефекти от храненето на растителна основа върху еректилната функция и нивата на тестостерон при мъжа
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КИНДЕРКРАФТ СТОЛЧЕ ЗА ХРАНЕНЕ YUMMY
ТУИСТШЕЙК БЕБЕШКО ШИШЕ ПРОТИВ КОЛИКИ В ПАСТЕЛНО РОЗОВО 330 мл 78261
ЛАНСИНОХ КОМПЛЕКТ ШИШЕТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА 160 мл * 4
УИ БЕЙБИ СМАРТ ЧОЙС НАТУРАЛ ШИШЕ С ШИРОК БИБЕРОН 125 мл 142
КАНПОЛ КОНТЕЙНЕР ЗА ХРАНА 53/000
КАМЕРА ШИШЕ ВИТО ЦВЕТНО 240 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранене след секцио – полезни и вредни храни
- Хранене през тръба
- Здравословно хранене при диабет
- Хранене според кръвната група
Коментари към Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното