Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното

Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното

Голямото разнообразие в храненето може и да не е най-здравословното - изображение

Насърчаването на хората да се хранят разнообразно, за да задоволят здравословните нужди на организма си, може да предизвика обратен ефект. С това научно становище излязоха от Американската асоциация за сърдечни заболявания, позовавайки се на последните изследвания в областта.

Храненето с по-разнообразна храна може да се свърже с по-голямо разнообразие както от здравословни, така и от нездравословни храни. Комбинирани по такъв начин, могат да доведат до повишена консумация на продукти и до затлъстяване“, казва Марсия де Оливейра Ото, водещ автор на публикуваното в сп. Circulation изявление на Асоциацията и доцент по епидемиология, човешка генетика и екология в Тексаския университет.

От десетилетия по света се прокламира и препоръчва храненето с разнообразни храни. Докато някои диетични насоки подчертават необходимостта от по-голямо богатство от препоръчани храни, има малък консенсус относно това какво е така нареченото диетично разнообразие, как се измерва и дали това е здравословна диетична цел.

Авторите на публикацията направили задълбочен преглед на научната литература по въпроса, излязла в периода 2000-2017 г. След анализа те заключили, че няма доказателства, че по-голямото диференциално разнообразие води до здравословно тегло или до оптимално хранене. Съществуват известни доказателства, че богатството от хранителни възможности може да забави усещането за пълнота, което увеличава количеството на храната, която се приема. Ограничените данни показват, че по-голямото диетично разнообразие се свързва с консумирането на повече калории, наддаване на тегло и лоши модели на хранене при възрастните.

Вместо да казват на хората да ядат разнообразни храни, авторите на изявлението заключават, че хранителните препоръки трябва да подчертават адекватната консумация на растителни продукти като плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, нетропични растителни масла, ядки, домашни птици и риба. Трябва да се ограничат червените меса, сладкишите и захарните напитки.

Избирането на разнообразни храни, които отговарят на бюджета или вкуса на даден човек и придържането към тях е по-добре за поддържането на здравословно тегло, отколкото той да включва към менюто си богатство от продукти, дори някои от тях да ги консумира умерено.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: verobeachfivestar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛюбопитноСпортЛайфстайлСнимкиИнтервютаФизиологияАлт. медицинаЛеченияНовиниТестовеСпециалистиДиети