Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Грижата за внуците помага на бабите и дядовците да поддържат в кондиция мозъка си

Грижата за внуците помага на бабите и дядовците да поддържат в кондиция мозъка си

Грижата за внуците помага на бабите и дядовците да поддържат в кондиция мозъка си - изображение

Времето, прекарано с баба и дядо, е незабравимо за всяко дете. Общуването с тях се отразява благотворно на малките момчета и момичета не само заради получаването на бленуваните играчки, поднасянето на най-вкусните и любими ястия и обграждането с безусловна любов, а и заради мъдростите и опита на старите хора.

Учени доказаха по неопровержим начин, че грижата за внуците също оказва голямо влияние върху възрастните. Те решили да проверят как се отразява тя върху бабите и дядовците, когато помагат при отглеждането на по-големите деца. Проучването показало, че има пряка зависимост между подобряването на мозъчната им дейност и грижата за внуците. Всеизвестно е, че социалното общуване поддържа мозъка здрав и в кондиция, но това изследване дало поредното доказателство. Бабите и дядовците, които помагат в отглеждането на потомците си, показали по-добри резултати на когнитивните тестове, отколкото тези, които не се грижат за внуците си.

Но има едно условие, преди да прехвърлите отговорността за детето на любимите баба и дядо. Полезният ефект за мозъка им се губи, ако те са в присъствието на малчуганите повече от 5-6 дни. Тогава резултатите на тестовете се влошават и стават по-лоши от тези на възрастните хора, които не помагат за внуците си.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: versame.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеНовиниЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаникаПатологияАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияСпорт