Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Гъбите забавят процеса на стареене

Гъбите забавят процеса на стареене

Гъбите забавят процеса на стареене - изображение

Гъбите съдържат необичайно количество антиоксиданти – ерготионеин и глутатион, които се борят успешно с процеса на стареене и запазват доброто здраве. Това се твърди в научна публикация на специалисти от университета в Пенсилвания.

Редовното зареждане на организма с антиоксиданти от гъби допринася за общото здравословно състояние на човек и най-вече за състоянието на кръвта, защото се преустановяват окислителните процеси. Мощният ерготионеин предпазва от свободните радикали и повишава имунитета, а глутатионът е важен за широк спектър от метаболитни и регулаторни функции.

Отктихме, че гъбите са най-богатият източник на тези два антиоксиданта“, отбелязва проф. Робърт Билдъм, водещ автор в проучването.

Специалистите са тествали 13 вида гъби и са установили различно ниво на двата антиоксиданта. Изследването доказва, че с най-високи стойности е обикновената манатарка (porcini). Въпреки различията в стойностите обаче гъбите си остават храната с най-много ерготионеин и глутатион в състава. Учените считат също, че те противодействат при развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер, исхемична болеста на сърцето и дори рак.

Едно огромно преимущество при гъбите е, че термичната обработка не оказва влияние на съдържанието на антиоксиданти в състава им.

За оптимални резултати е добре да се консумират около 5 гъби дневно. Специалистите препоръчват потребителите да се доверяват на изпитани и достоверни източници, за да се избегнат нежелани хранителни натравяния.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: eurekalert.org
Снимка: lacucinaitaliana.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиРецептиСнимкиХрани и ястияСъставкиДиетиПроизводителиИсторияКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияХранене при...Е-тата в хранитеФизиологияИзследванияСпорт