Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дезинфектанти на алкохолна основа лъжат дрегера, че сте пили

Дезинфектанти на алкохолна основа лъжат дрегера, че сте пили

Дезинфектанти на алкохолна основа лъжат дрегера, че сте пили - изображение

Използването на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа могат да предизвикат положителен резултат при тестване с дрегер. Това установили изследователи от Отдела по здравеопазване и висши услуги в Мисури, САЩ, при провеждането на експериментално проучване.

Специалистите подложили на тест 65 заклети трезвеници, като ги разделили в три групи. Те използвали едно от трите общи устройства за проверка на алкохол за всяка група. Участниците натъркали ръцете си с дезинфектант на спиртна основа и ги оставили да изсъхнат. След това разопаковали накрайника, който се поставя към дрегера, и го държали, докато духат в машинката.

Резултатите показали, че 10% от първоначалните тестове регистрирали наличие на алкохол, въпреки че доброволците изобщо не са употребили спиртни напитки. Освен това 31,5% от пробите отчели грешки, тъй като алкохолните пари объркали измерванията на устройството.

Изследователите опитали и друг подход. Установили, че ако има разлика само 5 минути между натъркването с алкохолния дезинфектант и проверката с дрегера, тестът показва отрицателен резултат.

Предишни проучвания са стигнали до същите изводи, макар че устройствата, които са използвани в тестовете, не са същите, които се предпочитат от полицията в САЩ.

Резултатите от експериментите показват, че е необходимо да се установят общи правила и практики, за да се избегне обвиняването на хора в употреба на алкохол, които дори не са се и доближавали до спиртна напитка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: independent.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиМикробиологияНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛеченияПроизводителиБотаникаЛайфстайл