Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата поемат по-мръсен въздух в автомобила, отколкото навън

Децата поемат по-мръсен въздух в автомобила, отколкото навън

Децата поемат по-мръсен въздух в автомобила, отколкото навън - изображение

Децата са изложени на опасност заради високи нива на замърсяване на въздуха в самите автомобили, твърди бивш главен научен сътрудник на британското правителство. Той предупреждава, че в колите излагането на токсичен въздух често е по-голямо в сравнение с поемането им извън купето на автомобила.

Проф. сър Дейвид Кинг казва, че ходенето на училище пеша или с велосипед ще е много по-полезно за децата. Предупреждението му е свързано с информацията, че британското правителство е изправено пред трета съдебна загуба, тъй като не може да се справи с незаконното замърсяване на въздуха в страната. Но „децата, седящи на задната седалка на превозните средства, вероятно ще бъдат изложени на опасни нива. Може да шофирате по-екологичен автомобил, но синовете и дъщерите ви седят в кутия, събираща токсични газове от всички коли около вас“, казва проф. Кинг.

Препоръката на специалиста е автомобилите да бъдат оставени в гаражите, а да се наблегне на ходенето пеша и на колоезденето. В негова подкрепа се изказва и проф. Стивън Холгейт, който е експерт по астма в университета в Саутхемптън и председател на работна група по замърсяването на въздуха в Кралския колеж. Той твърди, че има достатъчно доказателства, че замърсяването на въздуха е от девет до 12 пъти по-голямо в колата.

Мръсният въздух застрашава развитието на белите дробове на децата и увеличава риска от по-голяма чувствителност към алергени, което да доведе до астма и други дихателни проблеми. Бен Барат от Кралския колеж измерва количеството на газовете, поети от хората, пътуващи с кола, автобус, велосипед и придвижващи се пеша. Той установява, че шофьорът на автомобила е най-много изложен на замърсяване. Газовете от превозните средства пред и зад неговото нахлуват вътре и дълго време остават там.

Проучване показва, че мръсният въздух намалява способността на децата да се концентрират и забавя реакциите им. Освен това последиците от него могат да доведат до теломерно увреждане на ДНК при тях.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: theguardian.com
Снимка: popsugar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАнкетиСпортЛюбопитноСоциални грижиПатологияФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИстория