Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Доверието е признак на висок интелект

Доверието е признак на висок интелект

Доверието е признак на висок интелект - изображение

Способността на хората да се доверяват на думите на непознати е признак на висок интелект, съобщават група специалисти от университета в Торонто.

Хората, които избират да се доверят на думите на непознати, по-добре успяват да преценят кое в думите е лъжа и кое не е, отколкото недоверчивите хора. Склонността човек да се довери на непознати не следва да се възприема като наивност и първосигналност. Реално те са доста по-предпазливи в своята оценка и точност в отношенията с околните. Това е от голяма полза в личен план и в работата. Недоверчивите хора от своя страна по-често се подвеждат от чужди думи, въпреки първоначалните си съмнения.

Доверчивите хора с времето са развили умения да възприемат, осъзнават и отсяват важната информация. Логическото и абстрактно мислене заедно с емоционалната и звукова компетенция подпомагат за преценка за истинността или лъжата. Мисловните способности са достатъчно развити, за да може да се предположи разбирането на събеседника и способността му за диалог с него.

"Способността на човек да се довери и прецени на непознат е признак на интелект", коментират социолозите Марк Уебър и Нанси Картър.

Анализът е публикуван в Social Psychological and Personality Science.

Снимка: Serbaserbi

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимки