Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Доматите поддържат здравето на белите дробове

Доматите поддържат здравето на белите дробове

Доматите поддържат здравето на белите дробове - изображение

Два домата на ден поддържат и подпомагат нормалното функциониране на белите дробове, информират учени от Балтимор.

Домати оказват благоприятно влияние върху естественото функциониране на белите дробове при възрастни хора и особено при бивши пушачи. Добри резултати се наблюдават и при хора, които наблягат на повече порции плодове и зеленчуци, защото се забавя процеса на стареене на белите дробове.

Учените са анализирали данните на повече от 680 души от Англия, Германия и Норвегия, които са се включили в здравно проучване през 2002 година. Участниците са подложени на тест за белодробната функция и анкети два пъти - в началото и 10 години по-късно. Единият тест е показвал колко въздух може да издиша човек за секунда, докато вторият количеството въздух, вдишано за 6 секунди.

Специалистите са отчели характеристики като възраст, тегло, височина, физическа активност, доходи, за да направят своите изводи за взаимодействието между диетата и състоянието на белите дробове.

Резултатите са показали, че хората, които консумират повече домати и зеленчуци регистрират по-нисък процент на спад на ефективността на белите дробове, която се забавя обикновено след 30 години.

Удивителна е връзката при бившите пушачи, където консумирането на домати спомага да се справят по-добре с вредите от тютюна“, отбеляза Ванеса Гарсия-Ларсен от Училището по обществено здраве Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор.

Изследването е публикувано в European Respiratory Journal.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: thejakartapost.com
Снимка: beboutique.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ФизиологияНовиниПатологияЛюбопитноИзследванияСпециалистиЗаведенияЛеченияКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлБотаникаИсторияАлт. медицинаРецептиХрани и ястияСнимкиДиети