Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Бързото израстване през първите три години води до влошаване на функцията на белите дробове

Бързото израстване през първите три години води до влошаване на функцията на белите дробове

Бързото израстване през първите три години води до влошаване на функцията на белите дробове - изображение

Нова публикация по темата на учени от Глобалния институт за здравето в Барселона потвърждава заключенията на предишни изследвания. Става дума за това, че бързото покачване на килограми и на сантиметри в ръста през първите три години влияе върху състоянието на дихателната система и реално понижава функцията на белите дробове и повишава риска от астма.

Изследователите стигат до този извод, използвайки данните на 4435 деца, родени в Холандия. Състоянието на всички е проследено от раждането до навършването на 10 години. Специалистите се интересували особено много от максималното увеличение на теглото и ръста до навършване на един месец и максималния индекс на телесна маса, когато бебето стане на девет месеца. Когато тези деца станали на 10 години, изследвали функцията на белите им дробове чрез спирометрия, а на родителите им задали множество въпроси.

Резултатите, които получили, показват, че децата, които много бързо наддали на килограми и се издължили през първите си три години, на 10-годишна възраст били с бели дробове, които функционират по-лошо в сравнение с останалите.

В същото време обаче не била открита никаква връзка между теглото и височината и астмата.

Един от изводите на учените е, че колкото по-късно детето достигне до максималната стойност на индекса на телесна маса, толкова по-добре работят белите му дробове.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Социални грижиНовиниСпортДиетиКалкулаториФизиологияПатологияИзследванияСпециалистиБотаникаЛеченияКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииИстория