Дръжте под контрол холестерина
Холестеринът е важен елемент в организма. Той участва в строежа на мембраните на клетките, в образуването на жлъчка, в синтеза на половите хормони и витамин Д.
Голяма част от холестерина се изработва в черния ни дроб, останалото доставят кожата, надбъбречните жлези, червата и хранителните продукти. Трябва да кажем, че организмът строго изпълнява "своята страна от договора" и рядко допуска превишаване на предвидените норми на холестерина. Какво да кажем за нашата невъздържаност в храната.
С КАКВО ГО ЯДЕМ -
с всичко мазно и вкусно - месо, масло, кашкавал, мляко, майонеза, сметана. Но ето какво е учудващо: столетия хората са се хранили с тези продукти и не ги е сполетявала беда! Защо ние сме станали толкова възприемчиви към животинските мазнини? Всичко е затова, защото се движим много по-малко от своите далечни събратя, а се храним и по-добре, и по-често, отколкото те. Ето че организмът не успява за ден да изразходва всичките постъпващи в него калории, изпращайки излишъците не само на бедрата и корема, но и на стените на кръвоносните съдове.
В ПРЕДЕЛИТЕ НА НОРМАТА
За да не се поддаваш на такъв риск, дръж холестерина под контрол. А за тази цел от време на време (поне веднъж в годината) давай кръв за анализ. Отиди при лекаря и провери всичко ли е в ред при теб.
ПОМОГНИ НА СЪДОВЕТЕ!
Ако тестът на холестерина показва завишени е стойности, веднага се заеми със себе си:
-откажи се от вредните навидици пушене и алкохол;
-започни редовни и умерени физически натоварвания;
-промени начина на хранене. При това не е нужно изцяло да се отказваш от животинските мазнини;
-избирай нетлъсто месо, обезмаслени: млечни продукти, растителното масло, зеленчуците, плодовете и бобовите продукти.
Верният избор
"Омазняване" на сърцето
Учените отново категорично доказват, че зехтинът ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Изследването, в което участвали 2000 души, показало, че редовната употреба в храната на зехтин води до увеличение нивото на „полезния" холестерин и към намаляване кислородния стрес, в резултат на който „вредният холестерин" се отлага към артериите, влошавайки циркулацията на кръвта. Високото съдържание в зехтина на антиоксиданти (полифеноли) също играе значителна роля в защита на нашето сърце от заболявания. Въпреки че зехтинът у нас струва скъпо, заслужава си да го включите в менюто. Лекарствата струват още по-скъпо.
Ябълки и мед за съдовете
Интересно защо времето за бране на ябълките и събирането на меда наричат спасяващо? Американски учени са стигнали до извода, че нивото на холестерина в организма отлично се регулира от ябълките. Две ябълки или половин литър прясно изцеден ябълков сок всекидневно понижават холестерина, който за три месеца стига до нормата. Същото се отнася и за меда. Разтворени 4 супени лъжици мед в чаша вода и приемани всеки ден ще доведат нивото на холестерина до идеални показатели.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХОЛЕСТЕНОРМ 50 мл
ХОЛЕСТРО ФОРТЕ табл. * 60
ХОЛЕСТА таблетки 20 мг * 30 АЛКАЛОИД
ХОЛЕСТА таблетки 10 мг * 30 АЛКАЛОИД
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- Висок HDL холестерол
- Опасни ли са екстрасистолите?
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
- Екстрасистоли
- Сърдечен цикъл
- Аускултационни места на сърдечните клапи
Коментари към Дръжте под контрол холестерина