Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ежедневното пиене на чаша чай намалява опасността от Алцхаймер

Ежедневното пиене на чаша чай намалява опасността от Алцхаймер

Ежедневното пиене на чаша чай намалява опасността от Алцхаймер - изображение

Китайски учени получиха интересни резултати от изследване, в което са наблюдавали въздействието на чая върху когнитивните функции при възрастни хора. Оказва се, че пиенето на тази напитка чувствително намалява влошаването им и само една чаша на ден при мъжете и жените над 55 г. може да ги предпази от Алцхаймер на 50%. А при хората, които са генетично предразположени към болестта, намаляването на риска е до 86% след редовното консумиране на чай. Проучването е направено сред 957 китайци в продължение на две години.

Любопитното е, че видът чай е без значение, може да е черен, зелен или друг. Единственото условие е да е приготвен от листата на съответното растение. Учените смятат, че техните резултати ще хвърлят по-голяма светлина и ефект върху борбата да се разгадае болестта Алцхаймер и върху нейното предотвратяване. Мнението им е, че дори лекарствата от най-висок клас срещу нервно-когнитивните заболявания, каквото е деменцията, не постигат нужните резултати, а препоръките за предпазване са далеч от истината.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: s.eatthis-cdn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛеченияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлМедицински изследванияПсихологияАлтернативна медицинаЗдравни съветиПроизводителиБотаникаРецептиСнимкиХрани и ястияДиети