Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Болестта Алцхаймер може да започне още в утробата на майката

Болестта Алцхаймер може да започне още в утробата на майката

Болестта Алцхаймер може да започне още в утробата на майката - изображение

Болестта на Алцхаймер може да започне още в утробата на майката, поради факта, че бъдещите майки не консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци съобщават специалисти от университета на Британска Колумбия.

Дефицитът на плодове и зеленчуци в храната на бременните може да доведе до повишен риск от развитието на заболяването Алцхаймер или старческо слабоумие при децата след десетина години. Това неизлечимо разтройство преимуществено поразява хора над 65 години. Въпреки това специалистите смятат, че развитието на заболяването започва още в утробата на майката поради дефицитът на витамин А. Дефицитът способства изработването на протеин в мозъка, който действа негативно на невроните и може да доведе до загуба на паметта.

Резултатите от това проучване показват също така изненадващо, че развитието на дегенеративните мозъчни заболявания може да бъде потиснато, ако се насити храненето на детето с важни питателни вещества.

В хода на експеримент с участието на лабораторни мишки учените са установили, че умереният дефицит на витамин А увеличава изработката на бета-амилоид в мозъка. Това е един от тези протеини, които по мнението на учените, способстват за развитието на старческо слабоумие за сметка на формирането на характерните плаки в мозъка. Натрупването на бета-амилоид разрушава невроните, а това причинява загуба на паметта и объркване.

Резултатите показват, че мишките, които не са получавали витамин А в утробата при достигане на зряла възраст по-лошо са се справяли с различни когнитивни тестове, оценяващи тяхната способност към обучение и съхранение на информация, в сравнение с тези мишки, които са получавали достатъчно количество от витамина.

Авторите на изследването подчертават, че в най-ранните стадии на развитие произхожда процес на програмиране на тъканите на мозъка към предстоящия живот. Затова е толкова важно в този период организмът да получава достатъчно количество витамин А.

Снимка: CoveVille

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛеченияХранене при...ЛюбопитноИсторияАлтернативна медицинаЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияМедицински изследванияПроизводителиБотаникаСнимкиКлинични пътекиСпортНаучни публикацииФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеИнтервюта