Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Екстракт от глухарче защитава кръвоносните съдове от възпаление

Екстракт от глухарче защитава кръвоносните съдове от възпаление

Екстракт от глухарче защитава кръвоносните съдове от възпаление - изображение

Екстракт от глухарче може да предпази кръвоносните съдове от възпаление, причинено от атеросклероза. До такъв извод достигнали корейски учени в свое изследване. Подобно възпаление се счита, че значително допринася за различни видове сърдечносъдови заболявания. То се явява като имунен отговор на ендотоксините, причинено от тежки или повторни пристъпи на бактериална инфекция.

Конвенционалните лечения за атеросклероза се опитват да намалят хипертонията, да понижат нивата на холестерола или да стабилизират кръвта. Повечето от тях не решават проблема с възпалението.

Изследователи от Inha University започнали да търсят алтернативни средства за лечение на атеросклерозата чрез управление на възпалението. Експериментите с животни показват, че екстрактите и отделни части от глухарчето имат противовъзпалителни ефекти, които могат да защитят мозъчните клетки на мишки и белите им дробове. Учените решили да тестват тези защитни свойства върху ендотелните клетки, покриващи вътрешната част на кръвоносните съдове.

Екипът от специалисти използвал метанолови екстракти от глухарчета. Размножили няколко култури от човешки ендотелни клетки от вена, снабдяваща кръвта с кислород, в тези екстракти. След това стимулирали предварително обработените култури с липополизахариди, които предизвикват възпаление в ендотелните клетки. Учените добавили моноцитни THP-1 клетки към съответните култури. Тяхната роля е да се свързват с възпалени ендотелни клетки и да ги разрушават.

Изследователите измерили броя на цитокините и свързващите молекули в стимулираните проби и по този начин могли да проверят защитните ефекти на екстрактите от глухарче. Резултатите показали, че съединението от растението намалява нивата на съдово-клетъчната адхезионна молекула 1 (VCAM-1), както и производството на провъзпалителните цитокини. Това предотвратява възпалението в ендотелните клетки.

VCAM-1 са молекулите, които свързват моноцитите и Т-лимфоцитите с техните цели. По-ниските нива на VCAM-1 пречат на разрушителните бели клетки да се прикрепят към ендотелните клетки. Учените сравняват този ефект на потискане с действието на аспирина, който също се използва за лечение на възпаление. Медикаментът може да е по-ефективен от екстракта от глухарче, но той притежава странични ефекти, които пречат на кръвообращението и не бива да се употребява от хипертоници.

Изводът на специалистите е, че лечебната билка е безопасно и ефективно средство за лечение на възпалени кръвоносни съдове и на атеросклероза.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: lesplantesbiodemarielle.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ФизиологияХрани и ястияИсторияРецептиСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиАлт. медицинаСнимкиЛеченияПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияИзследванияСпортЛайфстайл