Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Три пролетни растения, с които трябва да внимаваме при консумацията им

Три пролетни растения, с които трябва да внимаваме при консумацията им

Три пролетни растения, с които трябва да внимаваме при консумацията им - изображение

През пролетта, зажаднели за свежи зеленчуци и пресни зелени салати, с голяма охота и наслада ги включваме в менюто си. Наред с многото полезни свойства и качества, някои пролетни ядливи растения са противопоказни при определени заболявания или съдържат вещества, които могат да се отразят зле на здравето ни. Ето три от тях:

Коприва – това растение е безценно, когато става въпрос за повишаване на хемоглобина, намаляване на кръвната захар, облекчаване на мускулните и менструални болки, както и когато се използва с противовъзпалителна и кръвоспираща цел. Но много внимателно трябва да се употребяват ястия, отвари и запарки от коприва от бременни жени, тромбофлебици, хора с разширени вени и атеросклероза. Има опасност и от алергични реакции при приема им.

Киселец – той предотвратява главоболието, маточните кръвотечения и намалява потоотделянето. Много добре действа на нервната система и редуцира пристъпите на раздразнение. Но може да се окаже вреден при някои болести на стомаха и червата, изцяло противопоказен е при болестите на бъбреците. При прекалена употреба може да предизвика киселини в стомаха, остеопороза, подагра, уремия, образуване на камъни.

Глухарче – от него могат да се използват всички части. От него се приготвят салати, супи, пюрета, конфитюри. Има диуретичен ефект, подобрява метаболизма и успешно действа при различни интоксикации. Не се препоръчва при хора, които имат язва, гастрит или страдат от жлъчка. В голямо количество дори и при здрави хора може да предизвика повръщане и диария, както и алергия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: 3.bp.blogspot.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияДиетиЗдравни съветиБотаникаИсторияСнимки