Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Електрошокът може да помогне в борбата с булимията

Електрошокът може да помогне в борбата с булимията

Електрошокът може да помогне в борбата с булимията - изображение

Електрошоковата терапия в близко бъдеще може да стане ефективен начин за лечение на булимия. Електрическото стимулиране на определени зони на мозъка може да помогне да се контролира хранителното разтройство, информират специалисти от Кралския колеж в Лондон.

Неконтролируемата склонност към преяждане или булимия представляват разтройство, опасно за здравето и живота на хората, които често страдат от излишно тегло, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания или депресия. В свое изследване учените са установили, че неконтролируемата склонност към храна може да бъде повлияна от електрически импулси в различни зони на мозъка. Техниката електрошокова терапия  е способна да намали ключовите симптоми на хранително разтройство, което ще помогне на жертвите да вземат ситуацията под контрол.

За своето изследване специалистите от Кралския Колеж са привлекли 39 жертви на булимия. Всички те са минали през процедура, при която се използват електроди, разпределени по главата за електрическо въздействие на специфични зони на мозъка. Този терапевтичен метод е за промяна на функционалното състояние на различни части на централната нервна система под влиянието на малък постоянен ток (1 mA). Силата на тока е сравнима с текущи биопотенциални неврони, което позволява използването на метода, дори при деца.

Резултатите на такава електрошокова терапия са съпоставени с резултатите на доброволци, които са били на плацебо лечение. Оказало се е, че в първата група ключовите симптоми на булимия са били понижени с 31 % от въздействието на електричеството. Въпреки че предварителните резултати да са достатъчно скромни, учените отбелязват определено подобрение на състоянието на хората, жертва на заболяването.

Булимията представлява затворен цикъл, в който се повтарят неконтролирано преяждане и повръщане, екстремни диети и злоупотреба с лекарства. Жертвите на булимия са склонни да имат нездравословна мания за собственото си тегло, размери и външен вид. С течение на времето, всичко това води до нервно изтощение и предизвиква зависимост.

Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ИсторияЛюбопитноСнимкиНовиниЛеченияПсихологияЗдравни съветиАлтернативна медицинаИнтервютаБотаникаЗаведения