Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил

Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил

Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил  - изображение

С настъпването на летните и горещи дни хората търсят облекчение прохладни и климатизирани помещения. Същото важи и за автомобила. Още с качването си човек включва климатика, за да се охлади. При нагрята от слънцето кола обаче това е много грешна първа стъпка, защото човек рискува както своето здраве, така и здравето на своите близки.

В летните и парещи дни, обикновено човек оставя колата си по възможност на сянка със затворени прозорци. В рамките на деня се натрупва бензол в количество между 400 и 800 мг. При паркиран автомобил на слънце обаче с температура над 18 градуса нивото на бензол се повишава двойно, което е повече от допустимото равнище. При влизане в автомобила човек неизменно вдишва бензол, който е изключително токсичен за костите, черния дроб и бъбреците. Отделно неговото влияние продължава дълго време, защото се изчиства от организма доста бавно.

От Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи съветват, преди да се включи климатика в автомобила, да се отворят прозорците за около 4-5 минути. Това време е достатъчно да се проветри пространството в колата и да се прочисти от натрупаните вредни изпарения.

Според проведено проучване климатикът, преди да започне да охлажда, завърта всичкия нагрят въздух в автомобила, а заедно с това и бензола. Под постоянното влияние на отровния елемент човек е изложен на потенциален риск от развитието на различни заболявания.

Специалистите съветват преди потегляне с колата да се проветри много добре пространството. Не е препоръчилно да се диша подобен въздух, наситен с токсини, защото последиците от това несъзнателно действие могат да имат трагично развитие.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Vezess

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАнкетиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиИсторияПатологияАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътеки