Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените, които живеят със свекървите си, раждат по-малко деца

Жените, които живеят със свекървите си, раждат по-малко деца

Жените, които живеят със свекървите си, раждат по-малко деца - изображение

Жените, които живеят със свекървите и майките си, раждат по-малко деца, отколкото тези, които живеят само със съпрузите си. Това са резултатите от ново проучване на учени от университета на Виена, Австрия.

Експертите са открили някои културни различния. В мащабното изследване са участвали 2,5 милиона омъжени жени от 14 държави на възраст между 15 и 34 години, където всички от тях са живеели със съпрузите си.

В Ирак 53% от младите семейства живеят с майката на мъжа, а в САЩ това са 1,5%. В Малави 0,79% от жените живеят със своите майки, а в Тайланд 17%.

Според учените основната причина за явлението се крие в репродуктивната конкуренция.

Счита се, че майките, които живеят със синовете или дъщерите си и техните половинки, са по-млади по правило. За тях гледането и възпитанието на внуци не е приоритет. Те все още не са изгубили способността да имат потомство и разбиранията им са в съвсем друга посока - едни градят кариера, други се отдават на личния си живот. Голяма част от младите майки споделят, че уважават своите свекърви, но не се чувстват спокойни и пълноценни родители при съвместното им съжителство. По този начин младото семейство усеща, че не може да разчита на помощта на бабите и не желае да създава голямо поколение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: waterfordwhispersnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиТестовеРецептиСпортАлт. медицинаАнкетиИсторияИнтервютаХранене при...ОрганизацииНормативни актовеОбразованиеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника