Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Жените с високо кръвно по-често раждат момчета

Жените с високо кръвно по-често раждат момчета

Жените с високо кръвно по-често раждат момчета - изображение

Жените с високото кръвно налягане по-често раждат момчета, а дамите с ниско кръвно налягане раждат момичета. Този интересен паралел са установили специалисти от болница Mount Sinai Hospital в Торонто.

Човечеството от векове се интересува съществуват ли някакви начини или признаци, според които може да се планува или избира пола на бъдещото бебе. И сега учените са заключили, че кръвното налягане е най-добрият начин да се отговори на този въпрос. Страдащите от хипертония жени е значително по-вероятно да родят момчета, а дамите с хипотония често раждат момичета. Високото кръвно налягане често е резултат от диети, консумирането на доста сол, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Понякога причината за хипертония се смята за наследственост.

В изследване са участвали 1 411 китайски жени, които е трябвало да раждат в близко бъдеще. Бъдещите майки са наблюдавани както по време на бременност, така и по време на раждането. Измервано е кръвното налягане, следени са показателите на холестерола, триглицеридите и захарта в кръвта. Оказало се е, че при жените, които по-често раждат момчета, се наблюдава повишено систолично кръвно налягане преди бременността.

Тази особеност се е съхранила дори и в случаите, когато специалистите са отчели фактори като възраст, ниво на образование, пушене, индекс телесна маса.

Прието е, че полът на детето се определя от половите хромозоми на спермата, оплождащи яйцеклетката. Кръвното налягане на майката преди бременност не се е считало за фактор.

Тези констатациите могат да бъдат особено проблематични и потенциално опасни в общества, където хората правят избор в полза на единия пол на детето, преди другият.

Снимка: Pregnancy & Baby

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияХранене при...Здравни съветиЗдравни проблемиСнимкиМедицински изследванияБотаникаЛайфстайлИсторияНаучни публикацииАлтернативна медицинаСоциални грижиСпортПсихологияКлинични пътекиФизиологияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиИнтервюта