Завишената консумация на фруктоза по време на бременност може да увреди метаболизма на бебето
Повишеният прием на фруктоза през бременността може да доведе до сериозни промени в метаболитните функции на майката и състава на кърмата й, а оттам да причини проблеми при метаболизма на детето. До това заключение стигат учени от университета в Отаго, Уелингтън.
Изследването се ръководи от д-р Клинт Грей от Отделението по педиатрия и детско здраве. Той и колегите му откриват, че прекомерната консумация на фруктоза при женските морски свинчета предизвиква значителни и необратими промени в свободните мастни киселини, циркулиращи в кръвта на тяхното поколение. При това без самите те да приемат фруктоза. Проучването и резултатите от него са публикувани в международното списание „Frontiers in Endocrinology.“
Един от авторите на проекта Ерин Смит твърди, че по-старо проучване разкрива как еднообразното и непълноценно хранене по време на бременност предразполага децата към здравословни проблеми като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания в по-напреднал етап от живота им.
До тогава е липсвала обаче информация за връзката между увеличения прием на фруктоза преди и по време на бременност и негативния му ефект върху лактацията, развитието на плода и метаболитните функции на детето.
Експериментът с морските свинчета
Двете групи морски свинчета са хранени по различен начин преди и по време на бременността – едните са хранени контролирано, а другите – с храни с високо съдържание на фруктоза. Тя е осигурявана под формата на фруктозна вода, сходна с подсладените напитки при хората, в продължение на 60 дни преди размножителния период и до самото раждане. Фруктозата съставлява 16,5% от храненето им, което до голяма степен се приближава до средната консумация на фруктоза/ захар от жителите на западните страни (14% от техния дневен калориен прием).
Увеличеният брой свободни мастни киселини може да причини затлъстяване или диабет тип 2
Г-ца Смит споделя: „Забелязахме, че фруктозата има сериозен ефект върху метаболизма на бременните морски свинчета и съдържанието на свободни мастни киселини в млякото им. За първи път открихме също, че поколението на майки, приемали прекомерно фруктоза, е с увеличени свободни мастни киселини и изменения в липидния метаболизъм, които не изчезват през годините.“
Тя уточнява, че високата концентрация на свободни мастни киселини увеличава риска от затлъстяване, инсулинова резистентност, развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Според нея еднообразното и нездравословно хранене на майката, каквото е храненето с преобладаващ прием на фруктоза и рафинирана захар, вероятно е причината за увеличения брой метаболитни болести при хората през последните 40-50 години.
Ерин Смит завършва: „Изследването ни цели да постави акцент върху необходимостта от ограничаване на продуктите, съдържащи обработена захар като например подсладените напитки, както и да призове към по-балансирано и разнообразно хранене преди и по време на бременността.“
Подсладителите в безалкохолните напитки увеличават теглото на бебето в утробата
Ако бременна жена пие редовно или всеки ден безалкохолни напитки без захар, рискува детето й да увеличи теглото си в утробата и да страда от затлъстяване в бъдеще. До този извод са стигнали канадски учени от университета в Манитоба.
Те са направили своето проучване сред 3033 майки, от които 29,5% са споделили, че по време на бременността си редовно са консумирали напитки, които не съдържат захар. Но затова пък в тях тя е заменена от подсладители като аспартам, сукралоза, захарин или някакъв друг. Макар че са взети предвид и други фактори - дали е кърмено, пола му, теглото на бъдещата майка, рискът бебето да е с наднормено тегло заради заместителите на захарта е двойно по-голям. Причината според канадските учени е, че подсладителите изменят микрофлората в червата и метаболизма още, докато детето е в утробата на майка си. Това е като залагане на бомба в бъдещото му развитие и го обрича на евентуална борба с килограмите в по-голяма възраст.
Експертите смятат, че изследванията трябва да продължат, за да се разбере в пълнота въздействието на подсладителите върху човешкия организъм. По-малкото зло според тях е бременните жени да пият безалкохолни напитки със захар вместо с нейни заместители.
Университет Отаго/Нова Зеландия/Frontiers In Endocrinology
Снимки: Pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ИММУНОТРОФИНА D диспергиращи таблетки * 24
ФРУКТОЗА КРИСТАЛНА 500 гр. ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
ТЕЧНА ЗАХАР WELLION SHOT туба 15 г
КОКСАМИН КИД саше * 20 ХЕРБАМЕДИКА
ПРАНАРОМ АРОМАФОРС СИРОП 150 мл
ФРУКТОЗА КРИСТАЛНА 200 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Бременност
- Защо възрастта на майката има значение за забременяването
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Антибиотици по време на бременност
- Въглехидрати или мазнини за закуска – кой е по-добрият избор спрямо пола
- Установяване на бременност с домашни средства
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Лечение при токсоплазмоза
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Лечение на хемороиди при бременност
Коментари към Завишената консумация на фруктоза по време на бременност може да увреди метаболизма на бебето