Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Загубата на обоняние е предвестник за скорошна смърт

Загубата на обоняние е предвестник за скорошна смърт

Загубата на обоняние е предвестник за скорошна смърт - изображение

Загубата на обоняние на средна и преклонна възраст е предвестник за скорошна смърт, информират специалисти от Стокхолмския университет.

Десетгодишно проучване над 1774 шведи на средна възраст между 40 и 90 години показва интересна закономерност между обонянието и наближаващия край на живота.

Доброволците са преминавали тестове за различни миризми. Резултатите са показали, че хората, починали по време на експеримента, са имали изключително слабо обоняние. Учените поясняват, че всеки нервен отговор увеличавал вероятността от наближаване на смъртта с 8%.

Изследването потвърждава вече съществуваща теория, която гласи, че обонянието е важен показател за здравето на човек и стареенето на главния мозък. В подкрепа на теорията си специалистите припомнят, че хората, страдащи от деменция или Алцхаймер разпознават много трудно миризми.

Учените отбелязват, че при загуба на обоняние, човек трябва първоначално да се консултира със специалист и да се отхвърлят възможни банални причини като хрема, възпаление на лигавицата на синусите и други.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Medical News Today

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияПатологияНовиниСнимкиНормативни актовеАнкетиИсторияСпециалистиБотаникаЛечения