Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Затлъстяването може да предизвика рак на млечните жлези при жените

Затлъстяването може да предизвика рак на млечните жлези при жените

Затлъстяването може да предизвика рак на млечните жлези при жените - изображение

Учени откриха връзка между затлъстяването при жените и рака на гърдата. Специалистите от Центъра по опазване на околната среда в Мюнхен установили чрез изследване, че прекомерните килограми освобождават в кръвта пептидни молекули, наречени цитокини. Те влияят на метаболизма на злокачествените клетки в млечната жлеза, пише онлайн изданието 24 часа.

Лекарите от Центъра направили изследване, което им показало механизма. Ферментът АСС1 играе основна роля при синтеза на мастните киселини. С негова помощ се отключва агресивната форма на рак на гърдата. При хората с наднормено тегло показателите за отделяне на цитокини в кръвообращението били доста завишени, съобщава EurekAlert.

Учените са притеснени, тъй като немските статистики показват десетократно увеличение на затлъстелите граждани. Лекарите забелязват още едно тревожно откритие - свръхтеглото води до по-голям риск на операционната маса и изходът е по-вероятно да бъде с фатален край. Основание за това им дава статистиката, че смъртните случаи след отстраняване на тумори на пациенти с наднормено тегло са двойно повече от тези, при които болните са с нормални килограми.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиВидеоПатологияЗдравни проблемиИзследванияАлт. медицинаЛеченияБотаникаТестовеДиетиПсихологияИнтервютаЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпортФизиологияХранене при...Заведения