Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Зачеването скоро след раждане крие риск от аутизъм при детето

Зачеването скоро след раждане крие риск от аутизъм при детето

Зачеването скоро след раждане крие риск от аутизъм при детето - изображение

Съществува риск второто дете да се роди с нарушения от аутистичния спектър, ако майката е забременяла веднага след първото си раждане. До този извод стигнали експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, САЩ.

Специалистите проучили медицинските данни на над 300 деца аутисти и на повече от 600 момчета и момичета без такава диагноза. Заключението, до което достигнали, било, че при жените, които забременели скоро след първата си бременност, рискът второто им дете да е с аутизъм е 50 на сто по-голям.

Резултатите показали още, че ако жената зачене отново година и половина след раждането, спада наполовина вероятността второто дете да има нарушения от аутистичния спектър.

Експертите обясняват своето откритие с умората на тялото. На него му е необходимо известно време, за да се възстанови от бременността преди да настъпи друга.

Друг екип от изследователи от университета на Вирджиния са на мнение, че не може да се прави причинно-следствена връзка между продължителното кърмене и намаляването на признаците на аутизма. Но скорошен експеримент показал, че близката връзка с майката, в това число и физическа, влияе върху по-късните симптоми на аутистичните състояния.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: detstrana.ru
Снимка: babycenter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаПсихологияХранене при...ВидеоЗдравни съветиИсторияЛайфстайлСпортОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСнимкиКлинични пътекиПатологияНаучни публикацииЗдравни проблемиФизиологияЛеченияИзследванияПроизводителиНормативни актовеСпециалистиБотаника