Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо бебетата спят много и още подобни факти

Защо бебетата спят много и още подобни факти

Защо бебетата спят много и още подобни факти - изображение

Колкото и проучвания, изследвания и открития да се правят, винаги има нещо, което да ни изненада и изуми. Тези факти за бебетата, връзката им с майката и уникалността на природата ни карат да навлезем в един свят, в който всичко има значение и всичко е подчинено на живота.

Години след раждането майката и детето носят генетична информация, която са обменили, докато бебето е било в корема на жената. Така те могат да разменят ДНК и следи за този процес може да се открият в телата им.

Обяснението защо бебетата са толкова привлечени от майчините гърди и пръстите си е, че защото и двете дълго време пазят аромата на околоплодната течност. Той се усеща от тях дори и след раждането.

Когато майката целува детето си, тя обира вирусите и бактериите от неговата кожа и по този начин може да се предотврати инфекция. Много често родителите инстинктивно и сякаш по рефлекс дават тази ласка на малките си момичета и момчета.

Знаете ли, че първоначално бебетата виждат само в черно и бяло през първите три месеца? Цветът, който могат да видят пръв, е червеният.

Децата се раждат с напълно развити нервни окончания в устата и затова всичко, което попадне в ръцете им, минава и през нея.

Още в утробата на бебетата им се появяват косми, които те изяждат и смилат преди раждането.

Новородените могат да плачат с различни акценти и интонации, които да подражават на звука на гласовете на родителите.

Бебетата спят много, защото използват 50% от запасите си на глюкоза. За разлика от тях възрастните черпят 20% от резервите си.

Учените са открили, че докато е бременна жената, ако заболее от нещо, бебето й препраща свои стволови клетки, които майчиният организъм използва за “лекарство“.

Едва през 1985 г. лекарите започват да използват анестезия при новородените. Дотогава смятали, че няма да помнят евентуалната болка и тя няма да причини психически вреди.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: tesco-baby.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиИсторияСпортРецептиХранене при...АнкетиТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииФизиологияНормативни актовеСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители