Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Защо кашлицата не си отива?

Защо кашлицата не си отива?

Защо кашлицата не си отива? - изображение

Кашлицата представлява реакция на дихателните пътища спрямо дразнения от въздуха - прах, примеси, сухота, влажност; и от самите бели дробове, както е при някои заболявания. Всеки човек кашля.

Кашличният рефлекс се активира и при съвместно стимулиране на черепно-мозъчни нерви, при преглъщане и дори чистене на ушите.

През зимата кашлицата обикновено е в резултат на инфекциозни причинители или поради ниската температура на въздуха. Тя обикновено минава за няколко дни, по-тежката - до няколко седмици. Ето някои от причините, които могат да я задържат по-дълго у нас.

Тютюнопушене

Това е причина номер едно. Тя е най-честата за продължителна кашлица. Дългото тютюнопушене води до натрупване на катран и други вредни частици в клетките, които покриват дихателните пътища. Натрупва се слуз, която трябва да бъде изхвърлена от дробовете. Това става чрез активацията на кашличния рефлекс. Колкото по-закоравели пушачи сме, толкова по-дълго време ще кашляме след най-баналните инфекции. Някои пушачи имат сутрешна кашлица, която е особено мъчителна. Най-доброто лечение е спиране на цигарите.

Грип

Това са вируси, които върлуват през зимата и изобщо през студения сезон. Те се различават от обикновената настинка по това, че протичат по-затегнато, по-дълго време се поддържат високи температури и кашлицата може да бъде твърде болезнена. Първоначално тя е суха, но впоследствие може да стане влажна, с гнойно съдържание, ако се стигне до пневмония. Пневмонията може да трае от седмица до месеци. Лечението е чрез антибиотици, физиотерапия, вливания на водно-солеви разтвори в зависимост от състоянието и напредването на болестта. Това е друга много съществена причина за това кашлицата да не минава дълго време.

Астма, бронхит

Хроничната кашлица е характерна за заболявания като астма, бронхит и емфизем. Те всички са обединени под общото наименование обструктивна белодробна болест. Кашлицата продължава дотогава, докато има условия за дразнене на дихателните пътища. Кашлицата е остра, дразнеща, съпътства задуха. А той се проявява при физически усилия или дори при покой при по-тежки случаи. Налице е усещане за задух, който протича пристъпно. Тези пристъпи са най-чести при среща с някакъв провокиращ фактор - прах, сажди, полени, цветове или вируси, т.е. заболяването може да се обостри при грипни инфекции и простуди. В острия си стадий пристъпите траят до няколко часа с бурна кашлица, хриптене. Лечението е медикаментозно - чрез прием на хапчета, или инхалации. Дори и тогава кашлицата минава много трудно и е необходима голяма доза упоритост.

Сух въздух

Това е една банална причина за продължителна кашлица, която не минава от конвенционалните лечебни методи. Сухият въздух е особено труден за понасяне през зимните месеци, когато прекарваме повече време в помещения с централно отопление. Дори да сме се излекували от грип, да нямаме пристъп на астма и да не сме пушили никога, е напълно възможно да започнем да кашляме. Изходът е овлажняване на помещенията. Има специални уреди, които подгряват и изпаряват вода. Те биват най-общо два вида - такива, които правят студена пара, и такива, които правят топла пара.

Неправилно лечение

Неправилното лечение на грип или астматични пристъпи води до усложнения. Едно от тях е протрахираната кашлица. Ако вашата кашлица не преминава в рамките на няколко дни и към нея се прибавят редица други симптоми - от хрема през болки в гърдите, температура и обща отпадналост, задължително се прегледайте при лекар. Може да се наложи да вземате антибиотици.

Д-р Веселин Тенев

За Framar.bg:

Още по темата:

2.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлтернативна медицинаИсторияСоциални грижиЛеченияЛайфстайлБотаникаПроизводителиАнкетиСнимкиПрезентацииЗдравни проблемиХранене при...ФизиологияПатологияМедицински изследванияСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиОрганизации