За повече тонус през зимата
Черен чай
Учени от Бостънския университет установиха, че при хората, които изпиват по две-три чаши черен чай на ден в продължение на един месец, с 50% се подобрява състоянието на кръвоносните им съдове, стените им са станали по-еластични, подобрил се е потокът на кръвта и степента на насищане на кръвта с кислород.
Пийте го горещ след закуска или студен след обяда. Важно е да не в пакетче - този чай не е толкова полезен за организма. Както всъщност и диетичните чайове с малко съдържание на кофеин - при тях са по-слабо изразени антиоксидантните свойства. Пийте само прясно сварен черен чай, оставен дори само за два часа на масата или в хладилника, той губи полезните си свойства.
Целина
Тя не съдържа нито мазнини, нито излишни калории, но нейните заслуги не се изчерпват с това. Първо, тя съдържа много калий, който неутрализира излишъка на сол и предотвратява образуването на отоци. Целината е богата и на вещества, които нормализират кръвното налягане.
Вишна
Вишната съдържа голямо количество флавоноиди - те правят чудеса с имунната система и блокират свободните радикали, които ускоряват стареенето на клетките. Пектинът в нейния състав отвежда шлаките, помагайки ви да съхраните фигурата си. Освен това, вишната притежава и леки слабителни свойства, подобрява състоянието на кожата и стабилизира работата на сърцето.
От май до август купувайте пресни вишни, а през останалото време - замразени, сушени или консервирани, в тях са запазени всички полезни вещества.
Гъби
Те са шампиони по съдържание на витамини от група В, в това число рибофлавин, който е незаменим за красотата на кожата, блясъка на косата и остротата на зрението. Освен това, те съдържат бета-глукан ихитин, понижаващи нивото на холестерина и предотвратява и сърдечните заболявания.
Зърнени храни
Овесът, пшеницата, елдата, ечемикът и царевицата са ценни с това, че при обработката им се съхранява обвивката им и зародишът. Обвивката подобрява перисталтиката на червата, понижавайки риска от онкологични заболявания, тя е богата на витамини от групите В, РР, фолиева киселина и микроелементи, а в кълновете се съдържат калций, калий, натрий, магнезий, мед, цинк и фосфор. Употребата на цели зърна в храната възстановява структурата на кожата, подобрява работата на нервната и сърдечно-съдовата система. Например пшеничните кълнове са богати на лесноусвоими белтъци, въглехидрати, мазнини и най-главното - съдържат голямо количество мастноразтворими витамини, в това число Е и А.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Студен компрес или пакет с лед
- Алтернативна терапия при студова алергия
- Чай от лайка като лекарство
- Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Стирака, Шапива билка
- Студените крайници - причини, хранене, полезни съвети
- Пийте чай от джоджен срещу разстройство и стомашни проблеми, дори и при деца
- Комбинирайте чай от лайка със сода, за да излекувате болното си гърло
- 50 приказни зимни фотографии на малки къщи, изолирани от света насред бялата пустош
- 5-дневна тренировъчна програма за цялото тяло проектирана за жени
- Природни начини за борба със зимната депресия
Коментари към За повече тонус през зимата