Здрави и красиви с Деси: Как свободните радикали ни карат да остаряваме

Всеки ще запита, а какво са свободни радикали? Те са кислородни молекули, които са загубили електрон и поради тази причина са нестабилни и реактивни. Основната причина за образуването им е олиото за готвене. Други фактори включват пестициди, цигарен дим, замърсяване на въздуха, прекомерно излагане на слънце и естественото делене на клетките. Тези радикални кислородни молекули скачат от клетка на клетка , като крадат електрони и причиняват вреди, създавайки свободни радикали.
Колагенът е протеинова молекула, която дарява кожата с младост и е особено податлива на вредите на свободните радикали, което води до образуване на бръчки и преждевременно състаряване. Свободните радикали всъщност създават химична реакция наречена „cross-linking"(омрежване). „Омреженият" колаген е твърд и нееластичен.
Определени вещества, наречени антиоксиданти действат противоположно на свободните радикали. Те се намират в изобилие в растенията и могат да бъдат под формата на мастни киселини (сурови мазнини и студено - пресовани масла), минерали (магнезий, селен) витамини (А, С, Е) и комплексни биологични съединения като пикногенол. Антиоксидантите предотвратяват пораженията като просто дават на свободните радикали електрона, от който се нуждаят, за да станат стабилни. По този начин антиоксидантите лекуват кожните възпаления и помагат да избледнеят петната по кожата.
Мононаситените мазнини (зехтин) и особено полинаситените мазнини (слънчогледово олио, ленено и конопено олио) са много податливи на окисление при излагане на светлина, въздух, както и на готвене. Кислородът, горещината и светлината превръщат нормалните мазнини в трансмастни киселини, създават свободни радикали и причиняват гранясване. Ето защо олиото трябва да се опакова в стъклени тъмни бутилки, да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина и да не се готви с него. Полинаситените мазнини са изключително чувствителни към горещината. Зехтинът е по-стабилен, но оставен прекалено дълго на светлина и горещина също би гранясал. Суровото масло е наситена мазнина и е значително по-добро за готвене. Но най-добрия избор е кокосовото масло. То е най-стабилното и разкрасяващо масло, което може да се загрява до 170 градуса.
Други мазнини, които са разкрасяващи и имат антиейджинг ефект ако се приемат сурови са зехтин, маслини, конопено семе и олио, ленено семе и олио, слънчогледово семе, сурови ядки, какаово масло и авокадо. Освен това е препоръчително по-голямата част от менюто ви да се състои от сурови плодове (ягоди, череши, малини, грозде, ананас, грейпфрут) и зеленчуци (броколи, зеле, домати, червено цвекло, моркови, спанак, коприва, лук).
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛГАР КОЕНЗИМ Q10 капсули 100 мг * 30
Безплатна доставка за България!ЕЛИНА МЕД КРЕМ СКИН СОФТ КЕЪР 75 мл 63874
НА ПРЕДЕЛА - МЕРЕДИТ УАЙЛД - СИЕЛА
АЛ - УИЛЯМ УОРТЪН - СИЕЛА
ЧОВЕКЪТ В ТЪРСЕНЕ НА СМИСЪЛ - ВИКТОР ФРАНКЪЛ - ХЕРМЕС
ГОСПОД СЛИЗА В АТИНА - АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Как да запазим здрави нервите си
- Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст
- Телесна температура
- И билките имат странични ефекти
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Положителните страни на депресията
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Включете и пуканки в здравословната си диета
- Гроздето е полезно за страдащите от диабет и наднормено тегло
- Орехите и ореховите листа - истинска панацея
Коментари към Здрави и красиви с Деси: Как свободните радикали ни карат да остаряваме