Здрави и красиви с Деси: Как се прави жив Есейски хляб?
Хлябът на Есеите се прави от покълнали зърна, които се смилат, оформят се на тънки питки и се сушат на слънце. Това е възможно най-здравословният хляб. По принцип основната рецепта се прави с пшеница, но аз реших да използвам шпелта (или лимец). Това е древен сорт жито, който е най-малко на 8000 години. Тя е най-чистото житно растение и може да се отглежда без хербициди, пестициди и инсектициди. Богата е на протеини, витамини А, Е и В, минералите желязо, магнезий и калций, фибри, ценни мастни киселини и е с ниско съдържание на глутен.
Когато покълнете шпелтата, тя увеличава в пъти хранителната си стойност и става жива храна. Представете си колко полезен би бил хлябът от кълнове. Просто няма база за сравнение с другите печени хлябове с мая или със закваска. Той е изключително здравословен, вкусен, засищащ и богат на всичките 8 незаменими аминокиселиниу, както и на омега-3 мазнини.
Ето и рецептата за 16 хлебчета:
4 чаши покълнала шпелта
1 чаша смляно ленено семе
1 чаша вода
½ покълнало слънчогледово семе за декорация
подправки по избор: аз сложих ½ глава лук, 2 скилидки чесън, малко сух босилек и риган, както и хималайска сол.
Ето и технологията:
Покълналата шпелта се поставя в кухненския робот и се смила. Добавят се смляното ленено семе, подправките, водата и отново всичко се миксира. Готовото тесто се разстила върху хартия за печене, разрязва се на 16 квадрата, които се декорират със слънчогледовото семе и се слагат да се сушат на 50 градуса във фурната. След 8 часа хлебчетата се обръщат да се изсушат и от другата страна. Процесът на сушене е около 16-18 часа в зависимост от дебелината на хлебчетата.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АУРА СЛИМ 75 мл. крем за отслабване
ХИМАЛАЯ АЮРСЛИМ капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Отслабване и спорт
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Телесна температура
- Интуиции, които не трябва да пренебрегвате в любовта
- И билките имат странични ефекти
- Научете каква е необичайната символика на жестовете в различните страни
- Методи за лечение на анорексия
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
Коментари към Здрави и красиви с Деси: Как се прави жив Есейски хляб?