Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Използвайте специална паста, ако зъбите ви са по-чувствителни

Използвайте специална паста, ако зъбите ви са по-чувствителни

Използвайте специална паста, ако зъбите ви са по-чувствителни - изображение
При чувствителни зъби обикновено се предписва специална паста и четка за зъби. Има няколко вида зъбни пасти на пазара, направени специално за използване при по-голяма чувствителност. Много често те работят на принципа на запушването малки каналчета - тубули, което довежда до намаляване на чувствителността. Опитайте различни марки, за да установите коя паста ви върши най-добре работа или се консултирайте с вашия зъболекар. Обикновено, избелващите пасти за зъби и тези влияещи върху зъбния камък може да влошат ситуацията, така че използвайте специална паста. Много е важно да се консултирате с вашия зъболекар за съответния препарат, защото част от тези специални пасти трябва да бъдат използвани, след като вече сте си измили зъбите (т.е. да имате два вида - една обикновена и една за чувствителни зъби), а някои вършат и двете неща. Освен това се убедете, че косъмчетата на вашата четка не са прекалено твърди или си купете такава с меки косъмчета, за да не увредите допълнително венците и емайла си.
При наличието на проблем с чувствителност на зъбите е добре да обърнете повече внимание и на хранителните си навици. Това е така, защото някои храни могат допълнително да увредят емайла на вашите зъби. Силно киселинните храни са основният виновник за разтварянето на емайла и излагането на дентина на контакт с външната среда. Употребата на храна, съдържаща нишесте и захар води до взаимодействието и с натрупана вече по зъбите плака, което довежда до произвеждането на по-големи количества киселини от бактериите. Ето защо, в тези случаи трябва веднага след хранене да изплакнете устата си за около 1 минута или да използвате дъвка без захар с ксилитолов подсладител.
Ако смятате, че скърцате със зъби или някой ви е казал, че това е така, то отидете в най-скоро време при вашия зъболекар за консултация и поставяне на специална пластмасова шина за лечение на този проблем. Като заключение можем да кажем, че поддържането на добра (правилна) орална хигиена е най-добрият начин за предотвратяване на чувствителните зъби и други стоматологични проблеми, както и редовните визити при зъболекар.

Д-р Богомил Стоев, лекар по дентална медицина

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛеченияФизиологияАлт. медицинаКлинични пътекиБотаникаПсихологияНовиниХранене при...СпортНаправления в медицинатаИзследванияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииПроизводители