Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Използването на билки и билкови продукти по време на бременност трябва да става с особено внимание

Използването на билки и билкови продукти по време на бременност трябва да става с особено внимание

Използването на билки и билкови продукти по време на бременност трябва да става с особено внимание - изображение

Изследване, при което учени анализирали 74 публикувани проучвания, показва, че употребата на определени билкови продукти повишава риска от усложнения при бременност, включващи както преждевременно раждане, така и цезарово сечение. Учените, провели изследването, коментират, че повечето проучвания на билки, приемани по време на бременност, не са достатъчна големи или добре проектирани, за да предлагат сериозни доказателства. „Изводът е, че много малко се знае за билките по отношение на ефективността и безопасността. Проучването не е доказателство за вината на добавките“, казва д-р Джеймс Маклей от Кралската детска болница в Абърдийн, Шотландия.

В зависимост от държавата, от 10% до три четвърти от бременните жени приемат билкови продукти или за облекчаване на симптомите, или като добавки. „Съобщението под линия гласи, че приемът на билки е безопасен. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да започнете да използвате каквито и да било билкови лекарства“, допълва Маклей.

Изследването, публикувано в Obstetrics & Gynecology, разглежда 74 проучвания, обхващащи общо 47 билкови продукта. Повечето разработки били наблюдателни – анкетирани са бременни жени дали са приемали билки, 29 били изследвания, при които на бъдещите майки е възложено да използват дадена добавка в този период или скоро след това.

Проучване показва, че жени, които прилагали бадемово масло върху кожата си през последния триместър на бременността, са по-застрашени от преждевременно раждане в сравнение с други дами. Други две изследвания откриват сходна опасност сред бъдещи майки, които консумирали бонбони от корена на женско биле по време на бременността. Те се използват при стомашни проблеми и киселини. Оралният прием на малинови листа пък, използвани за предизвикване и съкращаване на раждането, може да доведе да потенциално усложнение като цезарово сечение и вероятността за това е 3,5 пъти по-голяма.

Проблемът е, че нито едно от изследванията не доказва, че билковите продукти сами по себе си са причинили тези усложнения. Основните здравни условия или проблеми с бременността могат да бъдат виновни също, коментира д-р Антъни Сциали, специалист по акушерство и гинекология в Медицинския университет във Вашингтон.

Мнението на Маклей по този въпрос е, че, от една страна, мастните киселини или замърсители в маслото теоретично биха могли да причинят усложненията. Или изследването може да не е било проектирано по подходящ начин и да е получило фалшив положителен резултат.

В крайна сметка специалистите се обединяват около становището, че билковите лекарства са все пак медикаменти и „натуралността“ на продукта не допринася за безопасността. Затова бременните трябва да бъдат толкова предпазливи по отношение на билките, колкото и към конвенционалните лекарства.

Антъни Сциали е член на Организацията на специалистите по тератологична информация (тератология – наука, изучаваща аномалиите, възникващи по време на вътреутробното развитие на плода). Структурата предоставя научноизследователска информация за ефектите от медикаменти и билкови продукти по време на бременността. Ученият отбелязва, че някои билкови добавки са по-обстойно проучени при бременни жени. Например джинджифилът изглежда като цяло безопасен и ефективен при сутрешното гадене, но...

Подобно на конвенционалните лекарства билковите продукти могат да предизвикат странични ефекти. Някои от най-честите са гадене, главоболие, замаяност и промени в червата при употребата на малинови листа; сухота в устата, киселини и главоболие при използването на джинджифил; кожни реакции и главоболие при сминдух, който се продава за увеличаване на производството на кърма.

„Билките съдържат химикали, много от които имат реални последици върху тялото. Ако бременните жени ще използват потенциално силни продукти, тогава безопасността им трябва да бъде оценена“, смята Маклей.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИсторияЛайфстайлНовиниРецептиНаправления в медицинатаСпортДиетиАптекиПроизводителиПатологияПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиНаучни публикацииВидеоЗдравни проблемиФизиологияИзследванияНормативни актовеСпециалистиИнтервютаХранене при...Ботаника