Начало Здравна медиа Любопитно Психология Изследователи установиха факторите, предразполагащи малтретирането между децата в семейството

Изследователи установиха факторите, предразполагащи малтретирането между децата в семейството

Изследователи установиха факторите, предразполагащи малтретирането между децата в семейството - изображение

Малтретирането на братята или сестрите в семейството оказва влияние върху психичното здраве и на жертвата, и на насилника по-късно в живота. Родителите и здравните специалисти трябва по-сериозно да приемат явлението. Има фамилии, при които то е по-вероятно и може да се предотврати, смятат изследователи от Катедрата по психология в университета в Уоруик.

Проф. Дитер Волке и Слава Данчев идентифицирали факторите в семейството, които водят до малтретиране на братята и сестрите. Чрез изследване на родители и техните деца те успели да установят показателите, разпределени в 4 категории. Първата е структурни характеристики на семейството – например ред на раждане, брой на децата в домакинството, брой на по-възрастните братя и/или сестри, ниво на образование, финансови възможности. Във втората категория попадат характеристики на родителите – следродилно психично състояние, конфликтни партньорства, домашно насилие, връзка с майката. Третата категория съвместява ранните социални преживявания. Тук влизат времето, прекарано с братята и сестрите, агресията между тях, тормоз от връстници. Последната включва индивидуални различия като пол на детето, темперамент и коефициент на интелигентност.

Специалистите наблюдавали три вида тормоз – психологически, физически и социален. Участвали общо 6838 деца, като 28,1% от тях били замесени в каквото и да е по вид малтретиране от братя или сестри. Психологическият тормоз е най-докладваният, по-често момчетата са извършители в сравнение с момичетата. По-често тормозят първородните деца, тези, които растат с повече братя и сестри, при които липсва ефективното родителство.

Интересното е, че показатели като дали семейството е изпитвало финансови затруднения, дали то идва от по-висша или по-нисша социална класа, дали са налице двама родители или самотен или майките имат по-висок или по-нисък образователен ценз не предвиждат малтретиране на братя или сестри. Констатациите показват, че тормозът сред тях е еволюционна стратегия за поддържане или постигане на социално господство, а по-възрастните братя и сестри са изложени на особен риск от иницииране на тормоз.

Изследването е публикувано в Developmental Psychology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: deseretnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияСоциални грижи