Начало Здравна медиа Любопитно Психология Близките отношения между братята и сестрите са от помощ при конфликти между родителите

Близките отношения между братята и сестрите са от помощ при конфликти между родителите

Близките отношения между братята и сестрите са от помощ при конфликти между родителите - изображение

Силните братски или сестрински връзки могат да помогнат на подрастващите да се справят със стреса, когато са свидетели на конфликти между родителите. Проучване твърди, че чувствата на несигурност и други психологически проблеми, породени от семейните сблъсъци, са често срещани при седмокласниците, които не са особено близки със своите братя или сестри.

Изследователите заявяват, че когато са налице по-топли отношения между братята и сестрите, тези ефекти се срещат по-рядко в по-късните години на тийнейджърите. По този начин се компенсира срива, който много деца изпитват след многократно излагане на родителски конфликти. „Тяхната връзка може да помогне да се намали реакцията им към проявеното неразбирателство между майката и бащата“, казва Патрик Дейвис, изследовател психолог в университета „Рочестър“ в Ню Йорк.

Разбира се не всички деца проявяват проблемни състояния, когато са изложени на високи нива на родителски конфликт. Повечето се развиват както другите тийнейджъри. Ето защо изследователите се обръщат към проучване на факторите, които дават някаква устойчивост на подрастващите да се справят с травматичните ситуации.

Екипът на Дейвис събира данни за 236 семейства между 2007 и 2011 г. с дете в средно училище и с поне един брат или сестра. Семействата са от средната класа, три четвърти са бели, а повечето включват биологични родители и малък процент осиновители и настойници. Учените се фокусирали върху връзките на седмокласниците с най-близките до тях роднини, които са средно 3 години по-малки или по-големи от тях. Когато започнало проучването, оценяваните тийнейджъри били на около 12,5 г., като били анкетирани отново на 13 и 14 г.

Конфликтът между родителите и естеството на взаимоотношенията между братятя и сестрите се анализирали чрез лабораторни посещения и интервюта с двете страни. Емоционалната несигурност на подрастващите, дължаща се на нестабилната връзка между майката и бащата, била оценена чрез специализиран въпросник и събиране на информация за психологически и поведенчески проблеми.

Изследователите установили, че юноши, които били свидетели на конфликт между родителите си, имали по-големи затруднения в отговор на неразбирателството една година по-късно. Въпреки това тийнейджърите, които имали близка връзка с брат или сестра, не страдат от последващи психични проблеми. „И двамата са свидетели на събитието и могат да се разсейват или взаимно да си съчувстват. Оказаната подкрепа в момента може да бъде от критично значение“, обяснява семейният терапевт Джонатан Каспи.

Изводите от изследването са, че специалистите трябва да обръщат по-голямо внимание на връзката между братята и сестрите и на нейната динамика, защото независимо от травмата, която изпитват, те могат помежду си да разчитат един на друг, ако нещата станат трудни.

Не бива обаче да се смята, че единственото дете е непременно повече или по-малко изложено на риск от развиване на емоционални проблеми вследствие конфликти в семейството. То има други защитни фактори, които да компенсират липсата на брат или сестра.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: northpointrecovery.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиТестовеИнтервютаНовиниСоциални грижиВидеоОрганизацииРецептиИстория