Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Имунни клетки в мозъка влияят върху сексуалното поведение

Имунни клетки в мозъка влияят върху сексуалното поведение

Имунни клетки в мозъка влияят върху сексуалното поведение - изображение

Изследователи намерили изненадващо ново обяснение за начина, по който младите мозъци оформят сексуалното поведение на индивидите по-късно в живота.

Учените започнали своето проучване при плъхове. Имунни мастни клетки изглежда играят важна роля при определянето на това дали сексуалното поведение на едно животно ще бъде по-характерно като мъжко или женско. За да разберат по-добре ролята на мастните клетки в сексуалното поведение, ръководителката на изследването доц. Катрин Ленц и нейните колеги от Държавния университет в Охайо заглушили клетките при мъжки ембриони на гризачи и след това наблюдавали развитието им по-късно.

Учените образували по-късно двойка между едно от тези мъжки животни с женска, която била в период на размножаване. Те проследили дали мъжкият преследва сексуално женската. Специалистите забелязали, че експерименталните плъхове от мъжки пол били далеч по-малко заинтересовани от типичните мъжки и действали почти като женски.

Изследователите също манипулирали женски новородени плъхове, активирайки мастните клетки със стимулиращ химикал. Като възрастни те се държат като мъжки гризачи. "Вълнуващо е да бъдат наблюдавани, защото те не разполагат с механизмите на плъховете от мъжки пол относно поведението им при възпроизводство. Но вие не бихте могли да го знаете, наблюдавайки начина, по който действат", обяснява Ленц.

Изследователите установяват, че естрогенът, който играе основна роля в развитието на мъжките черти в гризачите, задейства мастните клетки в мозъка и че точно те водят до сексуалното развитие на животното.
Учените имат ограничена информация за промените на клетъчно ниво, които допринасят за начина, по който се формират мозъка и съответното поведение, макар че е известно, че разликите между половете се програмират от хормоните.

Ако човешкото развитие отразява това, което специалистите наблюдавали при животните в проучването, са възможни относително дребни влияния като алергична реакция, нараняване или възпаление по време на бременност, които да доведат до развитие на сексуално поведение в потомството. Изследователите дори допускат, че приемането на антихистамини или болкоуспокояващи през бременността може да играе роля. Също така откритието може да помогне да се обяснят рисковете за психиатричните и неврологичните разстройства, които са по-чести при мъжете.

„Тези мастни клетки са от решаващо значение за развитието на мозъка през целия живот, въпреки че те са сравнително малко. Този факт трябва да ни отвори очите за потенциалната роля на различните имунни клетки в човешкия мозък“, заявява Ленц.

Проучването е съсредоточено върху предоптичната област на мозъка, която е част от хипоталамуса. По думите на Катрин Ленц това е сексуално най-динамичната област в мозъка. Изключително важна е за мъжкия тип репродуктивно и социално поведение, както и за „инсталиране“ и иницииране на майчинското поведение при женските животни.

В предишно изследване учени установили ролята на друг тип мозъчна клетка – микроглия, която насочва сексуалното поведение. В сегашното проучване изследователите открили, че мастните клетки я активират.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: bbrfoundation.org

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниАнкетиЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияХранене при...ИсторияНормативни актовеИзследванияСпортСпециалистиБотаника