Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Раждането на деца провокира клетките на жената да остареят с 11 години

Раждането на деца провокира клетките на жената да остареят с 11 години

Раждането на деца провокира клетките на жената да остареят с 11 години - изображение

Майчинството не само променя тялото и мозъка на жената, но и състарява клетките й с близо 11 години.
Изводът е дело на учени от Университета „Джордж Мейсън“ и е направен след генетични изследвания на почти две хиляди жени в репродуктивна възраст.

Изследователите наблюдават освен всичко останало и дължината на теломерите, които са основните биомаркери на стареенето. Те се съкращават всяка година. Когато са по-дълги това е знак, че са и по-млади на клетъчно ниво. По-късите са характерни за страдащите от сърдечносъдови заболявания и рак.

Изследването показва, че теломерите на жените с едно дете са с 4,2% по-къси от тези на бездетните. Става дума за 116 базови двойки, които се равняват на 11 години живот. Колкото повече деца са имали участвалите в проучването, толкова по-къси са теломерите им сравнени с останалите. Оказва се, че стареенето се повлиява много повече от ражданията, отколкото от тютюнопушенето и затлъстяването.

Учените отбелязват обаче, че става дума не за причинно-следствена връзка, а единствено за корелация.

Една част от колегите на изследователите от „Джордж Мейсън“ обаче не са съгласни и твърдят, че 11 години са много и по-скоро трябва да се говори за период между 3 и 5 години. Те припомнят в същото време и за резултатите от друго изследване, което не само не потвърждава сегашното, но и прави коренно противоположния извод, че теломерите на жените, които са раждали са по-дълги от тези на дамите, които никога не са.

Всичко това кара учените да продължат с изследванията, както ще направи и екипът от университета във Вирджиния.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: beaute.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаИсторияСнимкиИзследванияХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиСпортПроизводителиОрганизацииФизиологияКлинични пътекиЛеченияСпециалистиЗаведенияНормативни актове