Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Йогата бори стреса и при децата

Йогата бори стреса и при децата

Йогата бори стреса и при децата - изображение

Според последни проучвания йогата може да се окаже чудесна активност за учениците в първите училищни класове.

Изследването се фокусира върху 52 деца от трети клас, които проявят симптоми на тревожно разстройство. На случаен принцип за период от 8 седмици те са разпределени в две групи. Едната участва в редовни йога занимания. Докато с другата група работи социален работник, с когото се провеждат редовни консултации.

Малчуганите от групата за йога започват всеки ден в училище с дихателни упражнения, водена медитация, целяща отпускане и асани (определени пози от йога практиката), които са подходящи за тяхната възраст. По думите на изследователите при децата от тази група психосоциалното и емоционалното качество на живот се е подобрило. Влиянието на тези сесии се оказва и значително по-осезаемо, спрямо това на другата група.

Автор на изследването е д-р Алесандра Базано, професор по здравни и поведенчески науки в университета Тулейн, Ню Орлиънс. По думите й след добрите резултати все повече учители са започнали да прилагат методологията на йога в класните стаи.

Фокусът е бил върху третокласниците, защото това е периодът, в който от децата в началното училище започва да се изисква да покрият по-високи академични очаквания.

"Нашите първоначални проучвания установиха, че много деца изразяват чувства на тревожност и потиснатост, тъй като занятията в класната стая започват да стават все по-комплексни и изискващи. Дори малките деца са подложени на силен стрес, особено когато стане дума за тестове и оценяване", обяснява д-р Базцано.


По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: upi.com
Снимка: http://health.wusf.usf.edu

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияИнтервютаЗаведенияНовиниЛечения