Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Какво трябва да знаем, когато приемаме кортизон

Какво трябва да знаем, когато приемаме кортизон

Какво трябва да знаем, когато приемаме кортизон - изображение

В началото на 50-те години започва масовата употреба на препаратите с кортизон. Благодарение на тях, лекарите разбират как да лекуват заболявания, които преди това са се смятали за нелечими. Кортизонът е кристален кортикостероиден хормон, изолиран от надбъбречната жлеза. Използва се в най-различни лекарства, предимно за алергични, ревматични и астматични проблеми, в козметиката и в хранителни добавки. Масово се употребява и в терапията на автоимунни заболявания. Препоръчително е препаратите, в които се съдържа, да не се смесват и да не се приемат дълго време, защото не е безобиден. Затова често хората се заблуждават относно неговото действие и свойства. Научете кое е вярно и кое не за кортизона:

Зависимост - мнозина погрешно смятат, че човек може да се пристрасти към него, защото при спиране на приема му се връщат старите здравословни проблеми. За да не се получава този ефект, лекарите препоръчват дозите да се понижават постепенно, а да не се спират рязко.

Безопасност – по-безопасен е, когато се съдържа в кремове и други козметични продукти, отколкото ако се приема през устата. Това е така, защото количеството вещество, стигнало до кръвта през кожата, е по-малко. Не е препоръчително да се използват кремове и помади с кортизон, ако не са изписани от лекар. При краткотраен прием не предизвиква алергии, не отслабва имунитета и не дразни стомаха, затова е толкова често и всеобхватно използван при остри възпаления.

Влияние върху килограмите – ако се приема няколко дни и в малки дози, за да се лекува някакво възпаление, не оказва въздействие върху тях. Но при високи дози и дълъг период на употреба засилва апетита и трупането на мазнини. Тогава трябва да се спазва режим на хранене без мазнини, без захар, повече движение и да се включи в менюто риба и месо.

Високо кръвно налягане – когато се пие продължително време, кортизонът води до задържане на вода и натрий в организма и това повишава кръвното. Хората със сърдечносъдови заболявания трябва да са особено внимателни. Приемът на сол трябва да се ограничи максимално и да не се прекалява с течностите.

При бременност – изключително само по предписание на лекар, защото в последните месеци на бременността може да забави развитието на плода.

Заболявания – жените в менопауза трябва с повишено внимание да го пият, защото кортизонът прави костите по-податливи на чупене и по-слаби. В този случай винаги се предписва заедно с витамин Д. Големите дози водят и до повишаване на кръвната захар, затова предразположените и болните от диабет също трябва да се следят и да имат едно на ум. Веществото може да предизвика чувствителност на кожата и да я изтъни, възможно е да се появят синини, разширени капиляри, на места да се загуби пигментацията или да окапят косми.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wellbeing.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлтернативна медицинаЛюбопитноЛеченияХранене при...ИсторияОрганизацииСпециалистиМедицински изследванияЗдравни съветиСнимкиЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлФизиологияСпортПсихология