Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Кожата на децата с екзема и хранителна алергия се различава от тази на децата само с дерматит

Кожата на децата с екзема и хранителна алергия се различава от тази на децата само с дерматит

Кожата на децата с екзема и хранителна алергия се различава от тази на децата само с дерматит - изображение

Учени установиха, че децата с атопичен дерматит и хранителна алергия имат структурни и молекулярни разлики в горните слоеве на кожата за разлика от тези, които имат само екзема. Определянето на тези различия може да помогне за идентифицирамето на малки пациенти с повишен риск от развитие на хранителни алергии, се казва в проучването, публикувано в Science Translational Medicine.

Атопичният дерматит, често срещано възпалително състояние на кожата, известно още като алергична екзема, засяга близо 20% от децата, 30 на сто от които имат също хранителни алергии. "Децата, страдащи от хранителни алергии, и техните близки трябва постоянно да се пазят от излагане на храни, които биха могли да да причинят животозастрашаващи алергични реакции", казва Антъни Фаучи от Националния институт по здравеопазване. Той допълва, че екземата е рисков фактор за развитие на хранителни алергии, но ранната намеса за защита на кожата може да бъде един от ключовете за предотвратяването им.

Проучването, ръководено от Доналд Леунг, изследва най-горните слоеве на кожата, известни като рогов слой, в райони с екземни лезии и в зони с нормална кожа. В изследването участвали 62 деца между 4- и 17-годишна възраст, които или имали алергия към фъстъци и атопичен дерматит, само екзема и без доказателства за хранителна алергия, или нито едно от тези състояния. Учените събрали проби от кожата им за анализ. Те определили състава на клетките, протеините и мазнините в кожата, както и генната експресия в кожните клетки, микробните общности и загубата на вода.

Изследователите открили, че кожният обрив при деца с атопичен дерматит и хранителна алергия, не се различава от този при децата само с екзема. Въпреки това те установили значителни различия в структурата и молекулярния състав на горния слой на здравата кожа при малките пациенти, които имат двете заболявания. Кожата без лезии при тях е по-предразположена към загуба на вода, изобилства от бактерията Staphylococcus aureus и има генна експресия, характерна за незряла кожна бариера. Тези аномалии се наблюдават и при кожата с активни атопични дерматитни увреждания, което предполага, че кожните аномалии се простират отвъд видимите лезии при деца с екзема и хранителна алергия, но не и при тези само с атопичен дерматит.

„Нашият екип се опита да разбере как здравата кожа може да бъде различна при децата, които развиват атопичен дерматит и хранителна алергия в сравнение с тези, които имат само екзема. Интересното е, че открихме тези различия не в рамките на кожния обрив, а в проби от на пръв поглед незасегната кожа“, казва Леунг. Тези разкрития могат да помогнат на специалистите не само да разберат по-добре атопичния дерматит, но и да идентифицират децата, които са най-застрашени от развитие на хранителни алергии преди да се появи кожния обрив.

Експерти алерголози смятат, че атопичната екзема е ранна стъпка в така наречения „атопичен марш“ – обща клинична прогресия, открита при някои деца, при които дерматитът напредва до хранителни алергии и понякога до дихателни проблеми и алергична астма. Някои имунолози са на мнение, че хранителните алергени по-лесно достигат до имунните клетки през дисфункционалната бариера на кожата, засегната от атопичен дерматит. По този начин се развиват биологични процеси, които водят до хранителни алергии.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: healthnavigator.org.nz

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияИсторияБотаникаЗдравни съветиХранене при...ПроизводителиСпециалистиЛайфстайлФизиологияСнимкиОрганизацииТестовеКлинични пътекиЗдравни проблемиИзследванияНормативни актове