Хранителни алергии, които възрастните могат да развият
![Хранителни алергии, които възрастните могат да развият - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/curious/hranitelni-alergii-koito-vazrastnite-mogat-da-razviyat.jpg)
Акценти
|
Знаете ли, че дори и да не сте страдали от хранителна алергия като дете, е възможно да развиете такава и в зряла възраст? Причините за нея са комплексни и ще ги разгледаме по-долу.
Малчуганите в предучилищна възраст са 4 пъти по-застрашени от непоносимост към дадена храна от възрастните, но и по-често я израстват с годините.
Няма точна статистика за броя на хората с хранителна алергия, но според Австралийския съвет за алергиите един от 50 души над 18 години е алергичен към поне един вид храна, като при някои състоянието не настъпва в детството, а доста по-късно.
Какво представлява хранителната алергия
Главна роля при развитието на алергия към храна играе имуноглобулин Е (IgE) – антитяло, което отговаря за всички алергични реакции.
Симптомите на хранителни алергии включват обрив, подуване, затруднено преглъщане, повръщане, стягане или болки в гърдите, затруднено дишане, ускорен сърдечен ритъм, замаяност, ниско кръвно налягане или анафилактичен шок.
IgE хранителните алергии могат да бъдат животозастрашаващи, затова е важно възрастните да се консултират със своя лекар и да предприемат мерки за тяхното овладяване.
>>> Алергията към фъстъци засяга повече възрастни американци, отколкото деца
IgE хранителните алергии при възрастни
Четири са основните видове, като някои се срещат много често, а други може би никога не сте чували.
Хранителна алергия към конкретен вид храна
Сред анкетираните американци най-много страдат от алергия към:
- ракообразни (2,9%);
- краве мляко (1,9%);
- фъстъчено масло (1,8%);
- ядки (1,2%);
- риба (0,9%) – сьомга, треска, костур и други.
45% от тях споделят, че са алергични и към други храни.
Според учените през последните години се наблюдава ръст в броя на възрастните хора с хранителна алергия. В сравнение с по-стари проучвания от 2003 г. и 2004 г., пациентите с непоносимост към фъстъци са се увеличили с три пъти (от 0,6%), а тези с непоносимост към ядки и риба – близо два пъти.
Освен нарастващия брой хранителни алергии при възрастните обаче, алерголозите забелязват, че все по-малко са алергиите в детска възраст, които отшумяват с годините. Те отчитат като основни причини ниските нива на витамин D, свръхзащитата на организма от вредни въздействия, което отслабва имунната система, повишената чувствителност в резултат на избягването на алергени и зачестилата употреба на антибиотици.
Алфа-гал синдром
Алергията към месо, наричана ?-Gal синдром, е реакция към galactose-alpha-1,3-galactose (?-Gal накратко).
През 2009 г. австралийски имунолози за първи път откриват връзка между ?-Gal синдрома и ухапването от кърлеж. По-късно специалисти от САЩ, Япония, Европа и Южна Африка също се натъкват на хора, развили алергия към месо след ухапване. Статистика на Американските центрове за превенция и контрол на заболяванията сочи, че около 450 хиляди души може би са засегнати от този синдром.
?-Gal съдържа захарна молекула, свързана с протеинова молекула, която се среща единствено в месото от бозайници.
Алергията към червено месо от бозайници се отключва след неколкократни ухапвания от кърлеж, ухапал преди това бозайник. Когато в човешкия организъм попадне слюнка от кърлежа, започва производството на ?-Gal антитела. Впоследствие пострадалият човек развива непоносимост най-вече към месо (агнешко, телешко, свинско, заешко), но в някои случаи и към млечни продукти (кисело мляко, сирене, сметана, сладолед) и такива с добавен животински желатин като например желираните бонбони.
Тъй като ?-Gal синдромът спада към забавените алергични реакции, той може да остане незабелязан дълго време. За съжаление, това означава, че човек може да не разбере кога трябва да предприеме мерки, което пък крие риск от сериозни усложнения като например анафилактичен шок.
Алергия към полени и плодове
Поленовата хранителна алергия също се дължи на имуноглобулин Е. При уязвимите хора поленът във въздуха провокира производството на IgE антитела към антигените в полена. Тъй като антигените са подобни на тези в някои плодове, зеленчуци и билки, е възможно човек да развие хранителна алергия към тях.
Най-често се развива алергична реакция към бреза, кипарис, трева и някои други. Техните полени взаимодействат с плодовете и зеленчуците (киви, банан, манго, авокадо, грозде, морков, картоф и целина), както и с някои билки като кориандър, кимион и копър.
Алергията към полени и плодове е рядко срещана. Тя засяга между 0,3% и 8%, но може да бъде опасна за живота. Нейните симптоми варират от сърбеж по устните, езика и гърлото (синдром на оралната алергия), през лек обрив до анафилактичен шок.
Хранителна алергия, отключена след физическо натоварване
По време на тежко физическо натоварване стомахът произвежда по-малко киселина, а чревната пропускливост се увеличава. В резултат малките молекули (включително хранителни) преминават по-лесно през мембраната на червата и навлизат в кръвта. Именно хранителните са тези, които предизвикват IgE реакция.
Ако човекът вече има изградени IgE антитела към храна, която е консумирал преди физическо натоварване, се увеличава рискът от отключване на хранителна алергия. Специалистите я наричат хранителна алергия, предизвикана от интензивна физическа активност. Тя се проявява с обриви, подуване, затруднено дишане и дори анафилактичен шок.
Храни, които могат да я отключат, са морски деликатеси, месо, яйца, мляко, ядки, грозде, целина и много други, които е възможно да са били консумирани часове преди физическите упражнения.
Този тип алергия може да се прояви дори когато количеството приета храна е незначително. Тя протича по-тежко, ако човекът е подложен на нестероидно медикаментозно лечение с аспирин например, ако консумира алкохол или не спи достатъчно.
Случаите на хранителна алергия, предизвикана от физическо натоварване, са много редки. Данни разкриват, че те са между 1 и 17 на 1000 души, като най-често това са тийнейджъри и хора до 35-годишна възраст. Учените откриват, че много от тях страдат и от сенна хрема, астма, дерматит и други алергии.
Последиците от алергиите са все по-сериозни
Алергиите нанасят големи вреди на физическото и психичното здраве на индивида. Специалистите настояват хранителните алергии при възрастни да не се подценяват. Всеки, който е диагностициран с такава, да носи специална гривна или верижка с медицинска информация и адреналинова писалка за спешни случаи.
Yes, adults can develop food allergies. Here are 4 types you need to know about: https://theconversation.com/yes-adults-can-develop-food-allergies-here-are-4-types-you-need-to-know-about-223342
Коментари към Хранителни алергии, които възрастните могат да развият