Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Специални капсули ще помагат в борбата с тежката алергия към фъстъци

Специални капсули ще помагат в борбата с тежката алергия към фъстъци

Специални капсули ще помагат в борбата с тежката алергия към фъстъци - изображение

Учените смятат, че са напът да открият начин за предотвратяване на сериозни алергични реакции към фъстъците. Става въпрос за капсули от фъстъчено брашно, които спомагат за повишаването на чувствителността на децата към ядките и се приемат ежедневно.

В проведено изследване лекари тествали реакцията на децата, когато взимали дневни дози фъстъчено брашно в капсула, примесени с храна. От калифорнийската компания Aimmune Therapeutics, която осъществила теста, заявяват, че 67% от лекуваните деца са понесли еквивалента на близо 2 фъстъка без проблеми за разлика от 4% от другите, на които бил даден фалшив прах.

В проучването участвали около 500 деца между 4- и 17-годишна възраст с тежка алергия към фъстъците. Специалистите им давали капсулите или лъжливия прах в продължение на 6 месеца, като постепенно увеличавали количествата. След това продължили още половин година да им ги предоставят.

Нито доброволците, нито техните лекари били наясно дали приемат истинското брашно или фалшивото, докато не завършило изследването. Близо 20 на сто от децата, взимали фъстъченото брашно, отпаднали от проучването, 12 на сто от тях заради реакция към съставката или по други причини.

Резултатите от експеримента все още не са разгледани от независими експерти. Те ще бъдат представени следващия месец на медицинска среща. Предстои компанията да подаде заявление към Американската агенция по храните и лекарствата до края на тази година, а в началото на следващата и за одобрение на Стария континент.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: usatoday.com
Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлХранене при...СпециалистиФизиологияСнимкиИсторияАлт. медицинаОрганизацииТестовеЛеченияИзследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиНормативни актове