Фъстъците предотвратяват развитието на алергия при малките деца
Даването на фъстъчена паста на бебета и малки деца значително намалява риска от развитие на тежки алергии. Това показаха резултатите от ново британско проучване.
Учените са провели изследване с деца на възраст под 11 месеца, при които е налице висок риск от развитие на алергии. Това означава, че те вече са имали екзема или са алергични към яйца. Въпреки това, на тях им е давана фъстъчена паста и това е спомогнало за намаляване риска от алергии до навършване на 5-годишна възраст с повече от 80%.
Експертите са провели тестове една година, след като на децата вече не им се давало фъстъчена паста и установили, че ефектът от нея продължава да действа.
Един от авторите на изследването обяснява, че повечето бебета остават защитени за дълъг период от време. Специалистът е на мнение, че когато една храна е изключена от менюто на детето, впоследствие то не може да развие толерантност към нея.
Изследователите са провели първоначалните тестове с 600 бебета, които са склонни към развитие на алергии. Разделили ги в две групи - едната трябвало да избягва консумацията на фъстъци, а другата ежедневно консумирала различни храни в комбинация с фъстъчена паста.
Пет години по-късно учените установили, че 17% от децата, които били в групата, където се избягват фъстъци, са развили алергии. В другата група децата с алергии били едва 3,2%.
В момента екипът от специалисти работят върху изследване за това дали ще продължи защитата от алергии, ако на децата им се позволи да ядат фъстъци, когато пожелаят.
Коментари към Фъстъците предотвратяват развитието на алергия при малките деца