Ранното въвеждане на фъстъци в диетата намалява риска от алергия

Акценти
|
Ранното въвеждане на фъстъци в хранителния режим – още на около 4-месечна възраст – се свързва със значително по-нисък риск от алергия сред подрастващите, според проучване, публикувано в списанието NEJM Evidence.
Алергията към фъстъци е една от най-често срещаните хранителни алергии, като през последните две десетилетия разпространението й се е утроило – от едно на 250 деца до едно на 70 деца.
>>> Алергията към фъстъци засяга повече възрастни американци, отколкото деца
Проучването
Настоящото проучване, наречено LEAP-Trio, включва данни за деца от Обединеното кралство, участвали в LEAP – изследване, доказващо, че въвеждането на фъстъци в диетата на деца в ранна възраст намалява значително риска от алергия сред децата на 5 години. LEAP-Trio има за цел да проследи дали наблюдаваното понижение на риска се запазва и през юношество, поради което учените оценяват повторно приблизително 500 деца при навършване на 12-годишна възраст.
На базата на констатациите екипът стига до извода, че на 12-годишна възраст алергията към фъстъци остава „значително по-разпространена“ сред децата, които са избягвали консумацията на фъстъци в детството си, като около 15% от тях имат алергия. Сред тези, при които ядките са въведени в диетата в ранна детска възраст, разпространението възлиза на едва 4%, което представлява 71% понижение на риска от непоносимост към фъстъци.
Като цяло проучването показва, че ранното въвеждане на фъстъци към диетата и редовната им консумация до навършване на 5-годишна възраст осигурява „трайна толерантност“ към ядките през юношеството*.
„Не бях много изненадан, тъй като наблюдаваме как бебетата в Израел са изложени на фъстъци много рано и не развиват алергия на по-късен етап от живота. Това предполага, че защитата е дългосрочна.“, споделя Гидиън Лак, професор в Лондонския кралски колеж и автор на изследването.
„Алергията към фъстъци при повечето деца се развива между шест- и дванадесетмесечна възраст. Ако искате да предотвратите появата й, трябва да действате рано.“, коментира Лак. „Този биологичен феномен се основава на имунологичен принцип, известен като индукция на орална толерантност. От десетилетия знаем, че млади мишки, които се хранят с яйца, мляко или фъстъци, не могат да развият алергия към тези храни.“
„Новите открития са голямо успокоение, че ранното въвеждане на фъстъци в диетата не само намалява риска от алергия, но и осигурява защита до юношеството, дори когато консумацията значително спадне след 5-годишна възраст.“, коментира д-р Пурви Парих, алерголог и имунолог, който не е участвал в проучването. „Така че в идеалния случай, ако няма други рискови фактори, трябва да въвеждаме алергените рано и да продължаваме с консумацията им до 5-годишна възраст.“
Ранно въвеждане на фъстъци
Според Парих въвеждането на фъстъци в хранителния режим на деца, изложени на нисък риск от алергии, може да се извърши на възраст от 4 до 6 месеца под наблюдението на педиатър, но децата с тежка екзема и алергия към яйца трябва първо да посетят алерголог.
„Въвеждането на фъстъци в диетата може да започне с малко количество и бавно да се увеличава според поносимостта на всеки 3-4 дни. Тъй като бебетата не могат да приемат твърда храна, препоръчва се тя да бъде с течна консистенция, подобна на кърмата или адаптираното мляко.“, коментира Парих. „Когато въвеждате фъстъци в диетата на бебето, се препоръчва да използвате гладко фъстъчено масло, смесено с пюре, и да избягвате цели парчета, които могат да представляват опасност от задавяне.“
„Колкото по-рано, толкова по-добре, особено при бебетата с екзема.“, коментира Лак, добавяйки, че децата с екзема са изложени на много по-висок риск от хранителни алергии, развиващи се още през първата година от живота.
*Lack Gideon et al. Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention. NEJM Evidence. 2024.
Introducing peanut butter during infancy can help protect against a peanut allergy later on, new study finds: https://edition.cnn.com/2024/05/28/health/peanut-allergy-infants-adolescents-wellness/index
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАРОТЕН ОМЕГА КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТНО ОЛИО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН SPF 20 125 мл
ДИАБЕТИЧЕН ДЕСЕРТ СИНЕМОРЕЦ
БИОХЕРБА БИО ФЪСТЪЧЕН ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ НЕБЕЛЕНИ ФЪСТЪЧЕНИ ЯДКИ 250 г
ОЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ 1 кг
ПРОМООЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 1 кг
ПРОМООЛ НУТРИШЪН NUTLOVE ДИЕТИЧНИ ЯДКИ ФЪСТЪЦИ ОБВИТИ В ШОКОЛАД 300 г
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за детето
- Природни антихистамини
- Алергия
- Срещу ангина, импотентност, бронхит и алергия използвайте пъпеш
- Алергия към... вирусите?
- Домашните любимци и алергиите
- Кекс с фъстъчена паста и шоколад
- Ползи и вреди от консумацията на фъстъци
- Фъстъчено смути със сладолед
- Фъстъчени бисквитки с масло
- Лекарство за астма може да помогне и на хора с хранителни алергии
Коментари към Ранното въвеждане на фъстъци в диетата намалява риска от алергия